Κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, η αγορά ακινήτων του Ντουμπάι βρισκόταν σε αναταραχή, με πληθώρα απούλητων κατοικιών και ελάχιστες προοπτικές ανάκαμψης σε μια κατά τα άλλα πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή. Αλλά για τον Akshay Naheta, αυτή αποδείχθηκε η ιδανική στιγμή για να κάνει την κίνησή του.

Το πρώην στέλεχος της SoftBank Group Corp. δήλωσε  ότι άρχισε να αγοράζει γαιοτεμάχια, δείχνοντας ενδιαφέρον για το 20% των οικοπέδων στο απομονωμένο, σε σχήμα ιππόκαμπου, Jumeirah Bay Island της πόλης. Τώρα, μετά από αρκετά χρόνια κατασκευής, το στοίχημα αυτό φαίνεται ότι θα αποδώσει, καθώς ο ίδιος και ο Λιβανέζος εργολάβος Wissam Damaa εγκαινιάζουν 10 υπερπολυτελείς κατοικίες στο νησί και τη γειτονική ακτή La Mer.

Ντουμπάι: Μειωμένο το ενδιαφέρον για ακίνητα από Ρώσους εκατομμυριούχους

Υπό την ομπρέλα της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Palace Luxury Living με έδρα το Ντουμπάι, το επιχειρηματικό δίδυμο δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι αναμένει να πουλήσει τις βίλες για περισσότερα από 545 εκατομμύρια δολάρια συνολικά, κάτι που δείχνει ότι η αγορά στο Ντουμπάι βρίσκεται ξανά σε άνοδο.

Ποιοι το προτιμούν

Κι αυτό επειδή, το νησί, γνωστό σε τοπικό επίπεδο ως «Billionaires Island», έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια ως το ιδανικό μέρος για τους υπερπλούσιους – και ορισμένους πλούσιους εξόριστους – που έχουν μετακομίσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι μεσίτες ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο υπερβαίνει οποιοδήποτε σημείο στα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων των Palm Jumeirah, Emirates Hills και Dubai Hills.

Η κλειστή και περιφραγμένη κοινότητα, η οποία διαθέτει γιοτ κλαμπ, παραλιακό θέρετρο και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, φιλοξενεί ήδη τον Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο Mohammed Abdul Latif Jameel καθώς και τον Ισραηλινό μεγιστάνα των τυχερών παιχνιδιών Teddy Sagi. Η μεγιστάνας από την Αγκόλα Isabel dos Santos και η σύζυγος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Andrei Skoch  έχουν επίσης αποκτήσει τα δικά τους σπίτια στη… γειτονιά, ενώ ο αστέρας του ποδοσφαίρου Cristiano Ronaldo αγόρασε μια έπαυλη που πρόκειται να παραδοθεί το 2024.

Όσοι δεν μπορούν ή δεν πρόλαβαν να μείνουν στο Jumeirah Bay Island, το χρησιμοποιούν ως βάση όταν επισκέπτονται το Ντουμπάι, όπως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov που έμεινε στο θέρετρο Bulgari νωρίτερα φέτος.

Τα ρεκόρ

Η αγορά ακινήτων του Ντουμπάι έσπασε πρόσφατα ένα ρεκόρ δεκαετίας στις πωλήσεις κατοικιών, καθώς η τοπική κυβέρνηση χαλάρωσε τους νόμους περί βίζας και εισήγαγε άδειες για όσους αναζητούν εργασία και ελεύθερους επαγγελματίες. Η άνοδος οφείλεται στην εισροή ατόμων με υψηλή καθαρή περιουσία, από πλούσιους Ινδούς που αναζητούν δεύτερη κατοικία μέχρι κρυπτο-εκατομμυριούχους και Ρώσους αγοραστές.

Παρόλα αυτά, το Ντουμπάι είχε όλα αυτά τα χρόνια συχνά απότομες εκρήξεις και πτώσεις στην αγορά ακινήτων του. Η S&P Global Ratings προειδοποίησε ότι οι τιμές ρεκόρ των ακινήτων του εμιράτου μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους μετά την πρόσφατη αναζοπύρωση της ζήτησης.

Το Jumeirah Bay Island

Μεγάλα τμήματα του νησιού Jumeirah Bay ήταν αναξιοποίητα μέχρι πρόσφατα. Άνοιξε μόλις το 2017 και στη συνέχεια η κατασκευή επιβραδύνθηκε καθώς ξέσπασε η πανδημία και άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή την αδράνεια, έβαλε τέλος η Palace Luxury Living, δίνοντας την αίγλη που έπρεπε και είχε σχεδιαστεί στις υπερπολυτελείς οικίες.

Ένα εξ αυτών διαθέτει έξι υπνοδωμάτια, ιδιωτική πρόσβαση στην παραλία και έναν χώρο πάρκινγκ επτά αυτοκινήτων μαζί με ένα σπα, καταλύματα προσωπικού και μια πισίνα στον τελευταίο όροφο με πλήρη θέα στον ορίζοντα του κέντρου του Ντουμπάι.

Κατά μήκος της ακτής του La Mer βρίσκεται η έπαυλη Geode του κατασκευαστή, έκτασης 3.500 τετραγωνικών μέτρων, η οποία διαθέτει μια καταπράσινη αυλή, καθώς και έξι σουίτες υπνοδωματίων και μια εσωτερική πισίνα. Οι βίλες βρίσκονται κατά μήκος ενός τμήματος της ηλιόλουστης πόλης που η εταιρεία χαρακτηρίζει ως «το Χρυσό Μίλι του Ντουμπάι» λόγω των πεντάστερων ξενοδοχείων, συμπεριλαμβανομένων των Mandarin Oriental, Four Seasons και Bulgari Resort καθώς και των beach clubs σε στιλ Saint-Tropez.

Οι επαύλεις της συλλογής είναι από 1.800 έως 4.300 τετραγωνικά μέτρα, και η αξία της καθεμιάς ξεπερνά τα 27 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Λιβανέζο εργολάβο Wissam Damaa.

Ντουμπάι όπως Χονγκ Κονγκ

Ο Naheta, ο οποίος αγόρασε τη δική του έπαυλη στο Jumeirah Bay Island στα τέλη του 2020, συνέκρινε τη σημερινή έξαρση στην αγορά πολυτελείας του Ντουμπάι με την ανάκαμψη που είδε στα ακίνητα του Χονγκ Κονγκ στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Η χαλαρωτική ατμόσφαιρα του νησιού, αλλά και η κοντινή απόσταση από το οικονομικό κέντρο και το διεθνές αεροδρόμιο γοητεύουν κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο Faisal Durrani, επικεφαλής της έρευνας για τη Μέση Ανατολή της Knight Frank, δήλωσε στο Bloomberg πως «το Jumeirah Bay Island συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον προτιμώμενων περιοχών στο Ντουμπάι για τους υπερπλούσιους πελάτες».

Ακόμη και αν η αγορά ακινήτων του Ντουμπάι επιβραδυνθεί, ορισμένοι μεσίτες ισχυρίζονται ότι ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι λιγότερο ορατός στην αγορά πολυτελείας. «Το νέο κύμα των υπερπλούσιων θεωρείται λιγότερο επιρρεπές στις γενικές οικονομικές αναταραχές, όπως τα υψηλότερα επιτόκια», επισήμανε η Asiya Khasnutdinova, ανώτερη σύμβουλος ακινήτων στην Dubai Sotheby’s International Realty. «Πολλοί από αυτούς θέλουν να μείνουν εδώ – και όχι άδικα, αφού αυτή την στιγμή ο τρόπος ζωής στο Ντουμπάι συνεχίζει να είναι όλο και πιο ελκυστικός».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή