Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλάζει κεφάλαιο, με την Ελλάδα να προχωρά στη σύσταση εθνικού επενδυτικού ταμείου, επιδιώκοντας να ενισχυθεί το αναπτυξιακό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. Τα πρώτα κεφάλαια του νέου ταμείου θα προέλθουν από χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου, καθώς θα γίνει μια αποτίμηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Την ίδια στιγμή, με νομοσχέδιο που θα έρθει το πρώτο εξάμηνο του 2024 προωθείται ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων επιχειρήσεων που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα του Υπερταμείου.

«Το Υπερταμείο περνάει σε μία νέα εποχή, σε μία νέα φάση, ετοιμάζεται να αλλάξει. Η αντιμετώπιση και επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η μεγιστοποίηση των ωφελειών που έφερε το Υπερταμείο και ο εκσυγχρονισμός του είναι προτεραιότητές μας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο του πρώτου συνεδρίου του Υπερταμείου.

Χατζηδάκης: Οι 6 προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2024

Ενίσχυση της οικονομίας

«Το Υπερταμείο πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, στόχος μας είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των φορολογουμένων», ανέφερε σκιαγραφώντας τις επόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από συζητήσεις με τον ESM, δρομολογείται η δημιουργία εθνικού επενδυτικού ταμείου που θα λειτουργεί υπό τη σκέπη του Υπερταμείου.Στόχος του θα είναι να δίνει κίνητρα για επενδύσεις με έμφαση στις πράσινες δράσεις και την τεχνολογία. «Θα έχει μία διαφορετική λογική το νέο ταμείο, τα πρώτα κεφάλαια θα τα εισφέρει το ελληνικό δημόσιο. Το 50% από αυτά θα κατευθυνθούν στη μείωση του δημοσίου χρέους και τα υπόλοιπα θα πάνε στο εθνικό επενδυτικό ταμείο για να εισφέρουν στην ανάπτυξη», τόνισε.

«Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα έχει σύγχρονο μάνατζμεντ και θα λειτουργεί με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αξιοποιούμε τη λειτουργία του Υπερταμείου και το στρέφουμε σε κατεύθυνση ολοένα και περισσότερο αναπτυξιακή για την ελληνική οικονομία», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, στο πρώτο εξάμηνο του 2024 έρχεται νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου για να επιτευχθεί επιχειρηματική ευελιξία και να καταπολεμηθούν οι κακές πρακτικές που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

«Μας ενδιαφέρει να πετύχουμε επιχειρησιακή ευελιξία και εμπορική δυναμική των δημοσίων εταιρειών. Δε θέλουμε να υπάρχουν οι δυσκαμψίες που λειτουργούν αρνητικά σε ό,τι σχετίζεται με το δημόσιο. Έχουμε θετικά και αρνητικά παραδείγματα επιχειρήσεων του δημοσίου, εμπνευστής είναι τα αρνητικά», υποστήριξε ο υπουργός.

Ήδη όπως σημείωσε έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα με τον νόμο 4972/2022 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν μια σειρά από χρόνια ζητήματα, και δημιουργήθηκε το πλαίσιο για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν είναι σύνθημα ότι το Υπερταμείο αλλάζει. Γίνεται ένας φορέας όπως θα τον ήθελε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που θα συμβάλει ολοένα και περισσότερο στην ανάπτυξη της οικονομίας ώστε να προχωρήσει η πατρίδα μας μπροστά. Είδαμε τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα. Προχωρούμε στην αντιμετώπισή τους και τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε το Υπερταμείο να λειτουργήσει προς όφελος της ανάπτυξης, των θυγατρικών του επιχειρήσεων, των εργαζομένων σε αυτές και της προοπτικής γενικότερα της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους