Στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους βρίσκει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως δέχεται τις πιέσεις από την πλειονότητα του FTSE 25, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον εξακολουθεί να διαχέεται στις μικρότερες «κατηγορίες».

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,07% στις 1.269,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.070,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,41% στις 1.046,18 μονάδες.

Τα δεδομένα επί χάρτου

Η αγορά προσπαθεί να διαγνώσει τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, το επίμαχο τρίμηνο των φυσικών καταστροφών, καθώς το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε κατά μόλις 0,2%. Βέβαια, σε ετήσια βάση η άνοδος ήταν της τάξεως του 2,1%, με την αγορά να βλέπει ότι η μέχρι τώρα “ζημιά” της πρωτογενούς παραγωγής είναι διαχειρίσιμη. Μένει όμως να διαγνωστεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος, ειδικά στους κλάδους που μπορεί να επηρεαστούν από αυτόν (πχ τραπεζικός), ή ακόμη και τις δημοσιονομικές επιδόσεις που μπορεί να δείξουν κάποια αδυναμία (πχ φορολογικά έσοδα).

Τα στοιχεία έρχονται σε μια χρονική στιγμή που οι στρατηγικές της νέας χρονιάς χαράσσονται, με την αγορά να προσπαθεί να εντοπίσει τίτλους που θα μπορούν να ξεπεράσουν με σχετική ευκολία τα όποια εμπόδια στο μέτωπο της οικονομίας. Επίσης, τίτλους που μπορεί να επωφεληθούν από τις διεθνείς εξελίξεις, ή και να επηρεαστούν αρνητικά, με πρωτεύουσα αυτή της νομισματικής πολιτικής.

Άλλωστε, οι εκτιμήσεις για τις ερχόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να έχουν αλλάξει εσχάτως, ιδίως μετά και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Πλέον εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων από τον Μάρτιο κιόλας, βελτιώνοντας τις προοπτικές των εισηγμένων που στηρίζονται αναπτυξιακά στο κόστος χρήματος, αλλά και επηρεάζοντας εκείνες που επωφελήθηκαν από τα υψηλά επιτόκια.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Eurobank, Quest και Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Autohellas, ΟΠΑΠ, Jumbo, Σαράντης, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Cenergy και Βιοχάλκο.

Στον αντίποδα, η αναβάθμιση της σύσταση της Coca Cola από τη UBS οδηγεί τη μετοχή στο +1,32%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να κερδίζουν 1,07%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Aegean, Πειραιώς, Λάμδα, Τιτάν και Εθνική, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ο Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες