Η Ιταλία απασφάλισε τη βόμβα, ενημερώνοντας επίσημα το Πεκίνο για την απόφασή της να τερματίσει τη συμμετοχή της στο μεγαλεπήβολο εγχείρημα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, την Πρωτοβουλία Belt & Road (γνωστή ως Δρόμος του Μεταξιού, μία παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών που υιοθέτησε η κινεζική κυβέρνηση το 2013 επενδύοντας σε σχεδόν 70 χώρες και διεθνείς οργανισμούς), δήλωσε ανώτερος Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος στους FT την Παρασκευή.
Η Ρώμη απογοήτευσε τους δυτικούς συμμάχους της, ιδίως την Ουάσινγκτον, το 2019, όταν αποφάσισε να υπογράψει το κινεζικής έμπνευσης εμπορικό και επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς ήταν η μόνη χώρα από τις G-7 που το έκανε.
Ιταλία: Ανοίγει πόρτα και για άλλες αποχωρήσεις από το Δρόμο του Μεταξιού
Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε χαρακτηρίσει την απόφαση ένταξης της Ιταλίας στο άρμα της Κίνας, μία απόφαση που είχε ληφθεί από μια προηγούμενη λαϊκιστική κυβέρνηση, “λάθος” εκφράζοντας την πρόθεση να επανεξετάσει τη συμμετοχή της Ιταλίας στο σύστημα. Η Ιταλία έπρεπε να κοινοποιήσει επίσημα στην Κίνα την πρόθεσή της να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, διαφορετικά θα ανανεωνόταν αυτόματα ως συμμετέχουσα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η απόφαση βάζει τέλος σε μήνες σεναρίων και αβεβαιότητας για τις προθέσεις της Ιταλίας.
Τι προηγήθηκε
Από τα μέσα του καλοκαιριού η Ιταλία έκανε γνωστή την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την κινεζική Πρωτοβουλία Belt and Road (τον νέο Δρόμο του Μεταξιού), τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν έχει μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα οφέλη για την ιταλική οικονομία.
Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι του γνωστοποίησε τα σχέδια της Ιταλίας να αποχωρήσει από την Πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μελόνι διαβεβαίωσε τον κινέζο πρωθυπουργό ότι η Ιταλία στοχεύει να βγει από τη φιλόδοξη πρωτοβουλία υποδομών, ενώ εξακολουθεί να έχει προθέσεις διατήρησης φιλικών σχέσεων με το Πεκίνο. Η Ιταλία εντάχθηκε επίσημα στην πρωτοβουλία Belt and Road το 2019.
Η απόφαση της Ιταλίας να εξέλθει από το επενδυτικό σύμφωνο σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή πολιτικής και υπογραμμίζει τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να διατηρήσει το έθνος μεταξύ των διεθνών του σχέσεων, ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Εγκαταλείπει τον δρόμο της Κίνας ανοίγοντας κερκόπορτα
Στις αρχές Αυγούστου είχε γίνει γνωστό πως η Ρώμη αναζητά τρόπο να αποδεσμευτεί από τη μεγάλη οικονομική συμφωνία για επενδύσεις από την Κίνα, στο πλαίσιο μεγαλύτερης στροφής προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Το προηγούμενο διάστημα η Ρώμη έχει κινηθεί για να βάλει φρένο σε προσπάθειες εξαγορών ιταλικών εταιρειών από κινεζικές, πίσω από τις οποίες συχνά κρύβονταν κρατικές οντότητες της Κίνας. Πλέον, εξετάζει πολύ σοβαρά να μην ανανεώσει στα τέλη του έτους τη συμφωνία «Ζώνη και Δρόμος» και ψάχνει τώρα να βρει τρόπο να το κάνει αυτό χωρίς να διαταραχτεί πολύ η σχέση με το Πεκίνο και υπάρξουν άλλους είδους οικονομικά αντίποινα.
Πάντως το σχέδιο της Ιταλίας για αποχώρηση βάζει τις βάσεις για μελλοντικές αποχωρήσεις και άλλων χωρών από την πρωτοβουλία της Κίνας για τον Δρόμο του Μεταξιού.
Latest News
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.