Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο μίας ημέρας η Τράπεζα του Καναδά (BoC) στο 5% και άφησε ανοιχτή την πόρτα για νέα αύξηση λέγοντας ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό, αναγνωρίζοντας παράλληλα την οικονομική επιβράδυνση και την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο σε υψηλό 22 ετών και έκτοτε στις τρεις συνεδριάσεις καθορισμού της πολιτικής της τα διατήρησε αμετάβλητα. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 3,1% τον Οκτώβριο, από την κορύφωσή του που ξεπέρασε το 8% πέρυσι. Ωστόσο παραμένει πάνω από τον στόχο της τράπεζας για 2% επί 31 μήνες.

Καναδάς: Σήμα ολοκλήρωσης της αύξησης των επιτοκίων από τον κεντρικό τραπεζίτη

«Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να ανησυχεί για τους κινδύνους στις προοπτικές του πληθωρισμού και παραμένει έτοιμο να αυξήσει περαιτέρω το επιτόκιο πολιτικής, αν χρειαστεί», ανέφερε η ΤτΕ σε μια ασυνήθιστα σύντομη δήλωση πέντε παραγράφων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στόχος είναι να δει «περαιτέρω και διατηρήσιμη χαλάρωση του βασικού πληθωρισμού».

Το καναδικό δολάριο διαπραγματευόταν 0,3% υψηλότερα στα 73,78 σεντς ΗΠΑ.

Ωστόσο, στη δήλωση δεν περιλαμβάνεται η φράση «η πρόοδος προς τη σταθερότητα των τιμών είναι αργή και οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί».

Αντίθετα, η BoC σημείωσε την Τετάρτη ότι οι πιέσεις στην αγορά εργασίας έχουν εξασθενήσει και η ανάπτυξη υποχώρησε, με αποτέλεσμα η οικονομία να μην έχει πλέον υπερβάλλουσα ζήτηση.

«Τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν σαφώς τις δαπάνες» σημειώνει η BoC. Οι τιμές του πετρελαίου είναι περίπου 10 δολάρια χαμηλότερα ανά βαρέλι από ό,τι είχε προβλέψει τον Οκτώβριο.

«Η επιβράδυνση της οικονομίας μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις σε ένα διευρυνόμενο φάσμα τιμών αγαθών και υπηρεσιών» αναφέρει και τονίζει ότι ο δομικός πληθωρισμός  τον Οκτώβριο ήταν στο χαμηλότερο σημείο ενός εύρους που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή