Μια νέα εποχή φέρνει το 2024 για τον κόσμο των αγορών, κατά την BlackRock, η οποία προειδοποιεί τους επενδυτές να είναι πιο ενεργοί στη διαχείριση των θέσεών τους, αφήνοντας πίσω τα χρόνια κατά τα οποία οι αποδόσεις των χαρτοφυλακίων ήταν πιο σταθερές.

«Πιστεύουμε ότι μια ενεργή προσέγγιση στη διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες ανταμοιβές», αναφέρουν οι αναλυτές της BlackRock, στο «2024 – Global Outlook», που δημοσίευσαν σήμερα. Η ριζική αλλαγή, εξηγούν, έγκειται στο γεγονός ότι οι επενδυτές πρέπει να «αρπάξουν τον επενδυτικό τροχό και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει το νέο καθεστώς». Η εποχή που βασίστηκε σε μία και ολοκληρωμένη κατανομή περιουσιακών στοιχείων και λειτούργησε τόσο καλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τη μακρά περίοδο σταθερής ανάπτυξης και πληθωρισμού, τελείωσε, αναφέρουν.

Ομόλογα: Είναι επενδυτική ευκαιρία, ωστόσο υπάρχει διστακτικότητα

Ποια είναι η νέα εποχή

Τα υψηλότερα επιτόκια και η μεγαλύτερη αστάθεια καθορίζουν το νέο καθεστώς, αναφέρει η BlackRock. Είναι μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τη δεκαετία που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η συνεχώς αυξανόμενη παραγωγική ικανότητα επέτρεψε στις κεντρικές τράπεζες να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες και να στηρίξουν την ανάπτυξη μέσω χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Αυτό βοήθησε στην καταστολή της μακροοικονομικής αστάθειας και της αστάθειας της αγοράς και τροφοδότησε τις ανοδικές αγορές τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα. Οι επενδυτές μπορούσαν να βασιστούν σε στατικές, ευρείες κατανομές κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων για αποδόσεις και απέκτησαν ελάχιστα πλεονεκτήματα από τις διαφοροποιημένες γνώσεις σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές.

Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι περιορισμοί παραγωγής αφθονούν. Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πιο σκληρές προκλήσεις για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην παραπαίουσα ανάπτυξη όπως παλιά.

Αυτό οδηγεί σε ένα ευρύτερο σύνολο αποτελεσμάτων, δημιουργώντας μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τις κεντρικές τράπεζες και τους επενδυτές. Την ίδια ώρα, οι αγορές ταλαντεύονται μεταξύ των ελπίδων για ήπια προσγείωση και των φόβων για ύφεση. Αλλά χάνουν την ουσία, προειδοποιεί η BlackRock. Η οικονομία εξομαλύνεται από την πανδημία και διαμορφώνεται από διαρθρωτικούς παράγοντες, όπως συρρίκνωση εργατικού δυναμικού, γεωπολιτικός κατακερματισμός και μετάβαση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η φαινομενικά ισχυρή ανάπτυξη των ΗΠΑ στην πραγματικότητα αντανακλά μια οικονομία που εξακολουθεί να αναρριχάται από μια βαθιά «τρύπα» που δημιουργήθηκε από το σοκ της πανδημίας και να ακολουθεί μια αδύναμη αναπτυξιακή πορεία. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, κατά την άποψη της BlackRock, είναι ότι το περιβάλλον συνεπάγεται επίμονα υψηλότερα επιτόκια και αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να προσαρμόζονται σε αυτό το νέο καθεστώς, και αυτό το πλαίσιο είναι το κλειδί για τη διαχείριση του μακροοικονομικού κινδύνου, αναφέρει η BlackRock. Έτσι, η μεγαλύτερη μεταβλητότητα και η διασπορά των αποδόσεων δημιουργούν χώρο για να λάμψει η επενδυτική τεχνογνωσία. Αυτό συνεπάγεται δυναμισμό με στρατηγικές αναζήτησης, παραμένοντας επιλεκτικοί και αναζητώντας αξίες.

Το συμπέρασμα λοιπόν της BlackRock για το 2024 είναι ότι οι επενδυτές πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ενεργή προσέγγιση στα χαρτοφυλάκιά τους. Δεν είναι ώρα να ενεργοποιήσουν τον επενδυτικό αυτόματο πιλότο.

Οι βασικές συστάσεις

Η προσέγγιση της BlackRock είναι να προσδιοριστούν πρώτα οι κατανομές περιουσιακών στοιχείων με βάση τις μακροοικονομικές προοπτικές και μετά με τις τιμές:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή