Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να έχουν κάνει αρκετά για να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις είπε ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, Τιφ Μάκλεμ, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς και των οικονομολόγων ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο ζενίθ.

Στην πρώτη του ομιλία από τότε που άφησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού τον Οκτώβριο, ο Μάκλεμ εξήγησε ότι η οικονομία αναμένεται να παραμείνει αδύναμη για τα επόμενα τρίμηνα και ως εκ τούτου «αναμένεται περισσότερη καθοδική πίεση στον πληθωρισμό».

Καναδάς: Απρόσμενη υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων τον Οκτώβριο

«Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής λειτουργεί και τα επιτόκια πλέον είναι αρκετά περιοριστικά ώστε να επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια «εάν ο υψηλός πληθωρισμός επιμείνει».

Οι δηλώσεις του Μάκλεμ έγιναν μία ημέρα μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στον Καναδά αυξήθηκε κατά 3,1% τον Οκτώβριο, με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο. Ένας βασικός δείκτης για τις υποκείμενες πιέσεις που παρακολουθούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιβραδύνθηκε επίσης κάτω από το 3%.

Τα σχόλιά του υποδηλώνουν ότι η Τράπεζα του Καναδά αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται τους επόμενους μήνες καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, επιτρέποντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά στο 5%. Οι αξιωματούχοι καθορίζουν τα επόμενα επιτόκια σε δύο εβδομάδες και οι αγορές και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει τη χαλάρωση μέχρι τα μέσα του 2024.

«Η οικονομία πλησιάζει στην ισορροπία» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Το βλέμμα στις προσδοκίες και στους μισθούς

Με τη σταθεροποίηση της συμπεριφοράς διαμόρφωσης των τιμών και την επιστροφή της οικονομίας στην ισορροπία, η αύξηση των μισθών και οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν πρωταρχικές ανησυχίες.

«Θέλουμε να δούμε τις προσδοκίες να μειώνονται για να είμαστε σίγουροι ότι οδεύουμε πίσω στον στόχο μας του 2%» σημείωσε. «Με τον υψηλότερο πληθωρισμό τα τελευταία δύο χρόνια, βλέπουμε περισσότερες απεργίες, καθώς εργοδότες και εργαζόμενοι αγωνίζονται να συμβιβάσουν το αυξανόμενο κόστος από κάθε πλευρά».

Με την οικονομία να παρουσιάζει ήδη σημάδια στασιμότητας, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αύξηση των μισθών και των προσδοκιών θα ομαλοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Τον περασμένο μήνα, η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε στο 5%, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 5,7%,.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μια οδυνηρή υπενθύμιση του πόσο πολύ ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες» κατέληξε.«Είναι ο κοινός μας εχθρός. Θέλουμε να δούμε τον υψηλό πληθωρισμό να ηττάται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή