Ο όμιλος Trafigura και ένα πρώην στέλεχός της κατηγορήθηκαν από την γενική εισαγγελία της Ελβετίας για δωροδοκία δημοσίων αξιωματούχων στην Αγκόλα.

Η Trafigura αναγνώρισε τις κατηγορίες σε σημερινή ανακοίνωσή της και επίσης αποκάλυψε για πρώτη φορά έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για «ανάρμοστες πληρωμές» που έγιναν στη Βραζιλία. Ο trader εμπορευμάτων αναμένει την επίλυση της υπόθεσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης «σύντομα» και έχει κάνει πρόβλεψη για 127 εκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023.

Trafigura: Μεγιστάνας των μετάλλων κατηγορεί την εταιρεία ότι σχεδίασε την απάτη με το νικέλιο

Οι κατηγορίες είναι οι πιο πρόσφατες σε μια σειρά ενεργειών από εισαγγελείς διαφόρων χωρών με στόχο τη διαφθορά στη βιομηχανία των commodities και οι πιο σοβαρές μέχρι στιγμής είναι εναντίον της Trafigura, ενός από τους μεγαλύτερους traders πετρελαίου και μετάλλων στον κόσμο.

Η Trafigura, μέσω της μονάδας της Trafigura Beheer BV, απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα για να αποτρέψει τις δωροδοκίες στην Αγκόλα μεταξύ 2009 και 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της ελβετικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

«Λάδωμα» με εκατομμύρια ευρώ

Ο εμπορικός οίκος πλήρωσε 4,3 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στη Γενεύη και πραγματοποίησε πληρωμές 604.000 δολαρίων σε μετρητά σε αξιωματούχο της Αγκόλα μεταξύ Απριλίου 2009 και Οκτωβρίου 2011 σε σχέση με τις δραστηριότητές του στη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας, είπε ο εισαγγελέας στη σχετική ανακοίνωσή του.

Η Trafigura από τη μεριά της απάντησε ότι ήταν πρόθυμη να διευθετήσει εξωδικαστικά την ελβετική έρευνα αλλά ότι τώρα θα υπερασπιστεί τον εαυτό της στο δικαστήριο. Ανέφερε ότι ο πρώην COO, Mike Wainwright, απορρίπτει τις ελβετικές κατηγορίες και θα υπερασπίσει με ένδικα μέσα τον εαυτό του.

«Λυπούμαστε ειλικρινά για αυτά τα περιστατικά που παραβίασαν τον κώδικα συμπεριφοράς μας και είναι αντίθετα με τις αξίες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, Jeremy Weir. «Οι πολιτικές και οι διαδικασίες συμμόρφωσής μας έχουν αναθεωρηθεί και διαπιστώθηκε ότι πληρούν τις σχετικές νομικές απαιτήσεις και τα διεθνή πρότυπα ορθής πρακτικής. Αυτά τα περιστατικά σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν την εταιρεία που είμαστε σήμερα».

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας τόνισε στη σημερινή ανακοίνωσή του ότι είναι η πρώτη φορά που δικογραφία κατά εταιρείας για εικαζόμενη δωροδοκία δημοσίων λειτουργών αποστέλλεται στο ανώτατο ποινικό δικαστήριο της χώρας.

Η άσκηση διώξεων κατά εταιρειών είναι σπάνιες στην Ελβετία και οι καταδίκες εταιρειών ακόμη πιο σπάνιες. Η τελευταία μεγάλη ελβετική εταιρεία που καταδικάστηκε για έγκλημα ήταν η Credit Suisse Group AG επειδή απέτυχε να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος. Ήταν ένα από μια σειρά σκανδάλων που έπληξαν την τράπεζα, η οποία κατέρρευσε και εξαγοράστηκε από την UBS Group λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή