Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης Tui εξετάζει

Το ενδεχόμενο εξόδου από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου εξετάζει ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης TUI, σύμφωνα με τους Financial Times, σε μια κίνηση που εάν υλοποιηθεί, θα αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στη βρετανική αγορά.

Η εταιρεία, η οποία έχει διπλή εισαγωγή στο Λονδίνο και την Φρανκφούρτη, δήλωσε την Τετάρτη ότι πρόσφατα την προσέγγισαν ορισμένοι μέτοχοι για να «συζητήσουν και να κατανοήσουν» κατά πόσον η τρέχουσα δομή εισαγωγής της είναι «βέλτιστη και συμφέρουσα».

TUI: Επιστροφή στα κέρδη καθώς η ζήτηση αυξάνεται στο γ΄ τρίμηνο

Η TUI δήλωσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ένα μεγάλο μέρος του όγκου συναλλαγών των μετοχών της είχε μεταφερθεί από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των μετοχών της «είναι καταχωρισμένες πλέον στη Γερμανία ή στο γερμανικό μητρώο», σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της, Mathias Kiep.

Η εταιρεία είναι διπλά εισηγμένη από τότε που προέκυψε η μορφή της από τη συγχώνευση το 2014 του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού TUI Travel και της γερμανικής μητρικής TUI AG.

Πιθανά οφέλη

Τα πιθανά οφέλη από τη μετάβαση σε ενιαία εισαγωγή στη Γερμανία θα περιλαμβάνουν μια πιο εξέχουσα θέση στον δείκτη MDAX50 της Φρανκφούρτης, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση κόστους, καθώς και ένα σαφέστερο επενδυτικό προφίλ.

Η TUI πρόσθεσε ότι ένα άλλο πλεονέκτημα της πιθανής αλλαγής της εισαγωγής στο χρηματιστήριο ήταν τα «πιθανά οφέλη για τις απαιτήσεις ιδιοκτησίας και ελέγχου των αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ανήκουν και να ελέγχονται από οντότητες της ΕΕ για να επωφεληθούν από το γεγονός ότι αποτελούν μέρος της ενιαίας αγοράς αερομεταφορών.

Ο Ivor Jones, αναλυτής της Peel Hunt, επισήμανε ωστόσο ότι η πιθανή αλλαγή της εισαγωγής της TUI «θα τροφοδοτήσει τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την πτώση της ρευστότητας στο Λονδίνο… και την καθαρή απόσυρση των επενδύσεων σε μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πλήγμα στη Βρετανία

Η βρετανική πρωτεύουσα έχει υποφέρει από μια σταθερή ροή εταιρειών που επιλέγουν να εισαχθούν αλλού ή να μεταφέρουν την κύρια εισαγωγή τους σε άλλες αγορές, ιδίως στις ΗΠΑ, σε αναζήτηση υψηλών αποτιμήσεων και μεγαλύτερων δεξαμενών κεφαλαίων.

Ενδεικτικά, ο όμιλος εταιρειών συσκευασίας Smurfit Kappa, με έδρα το Δουβλίνο, αποφάσισε να μεταφέρει την κύρια εισαγωγή του στις ΗΠΑ ενώ η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Flutter, με έδρα το Δουβλίνο, αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά της, αφού ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δευτερογενή εισαγωγή στις ΗΠΑ στις αρχές του επόμενου έτους. Νωρίτερα φέτος, η βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής της στις ΗΠΑ, σε ένα περαιτέρω πλήγμα για τις αγορές μετοχών του Λονδίνου.

Εστιάζοντας στον τουρισμό

Ωστόσο, ο Sebastian Ebel, διευθύνων σύμβουλος της TUI, τόνισε ότι δεν υπάρχει «κανένα πολιτικό υπόβαθρο» για τις πιθανές αλλαγές στην εισαγωγή. «Μια τέτοια απόφασή μας θα μπορούσε να διευκολύνει τη δομή μας», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι η αγορά εξερχόμενου τουρισμού της Βρετανίας «είναι η πιο σημαντική αγορά για εμάς και επομένως υπάρχει πλήρης εστίαση στις πιθανές βελτιώσεις της επιχείρησης εδώ».

Η TUI, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση και ότι η πρόταση για τη διαγραφή της από το χρηματιστήριο Λονδίνου θα μπορούσε να υποβληθεί στην ετήσια γενική συνέλευσή της τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Και για να περάσει μια τέτοια πρόταση, θα απαιτούσε την έγκριση του 75% των μετόχων.

Ο Richard Clarke, αναλυτής της Bernstein, τόνισε ότι η διπλή εισαγωγή στο χρηματιστήριο ήταν «μια ιδιορρυθμία της ιστορίας». «Αν δημιουργούσατε την TUI από το μηδέν, δεν υπάρχει περίπτωση να την εισαγάγατε σε δύο χρηματιστήρια», είπε.

Με το δεδομένο ότι η μεταπανδημική ταξιδιωτική «έκρηξη» συνεχίζεται, παρά τον επίμονο πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, η TUI εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση των εσόδων και των κερδών της για το επόμενο έτος. Η ταξιδιωτική εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει τα έσοδα του ομίλου να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10% το 2024 από 20,7 δισ. ευρώ τους 12 μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Προβλέπει επίσης ότι τα υποκείμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 25% το επόμενο έτος, από 977 εκατ. ευρώ φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή