Με ένα ευαίσθητο για την Ευρώπη ζήτημα καταπιάνεται η Deutsche Bank, προσπαθώντας να διαγνώσει τις τάσεις των αγορών έως το 2030, με βάση τα δημογραφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Μάλιστα, έναν έναν καταρρίπτει τους μύθους του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που έχουν εκτιμήσει οι περισσότεροι αναλυτές.

Deutsche Bank: Αμοιβαία επωφελής η συμφωνία της Alpha Bank με την UniCredit

Κοινή εκτίμηση vs εκτίμηση Deutsche Bank

Η Deutsche Bank αντιπαραθέτει τις κοινές εκτιμήσεις με τα συμπεράσματα που εκείνη εξήγαγε μετά την έρευνα της:

Κοινή εκτίμηση: Ο κόσμος γερνάει. Περισσότεροι συνταξιούχοι σημαίνει ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα εκτροχιαστούν.

Εκτίμηση Deutsche Bank: Οι άνθρωποι εργάζονται τώρα περισσότερο και είναι πιο υγιείς από ό,τι ήταν στην ίδια ηλικία πριν από 10/20/30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα πρότυπα επενδύσεων και κατανάλωσης θα ακολουθήσουν διαφορετική κατεύθυνση. Θα αποφευχθεί ένας δημοσιονομικός «γκρεμός».

Κοινή εκτίμηση: Αναμένεται sell off μετοχών καθώς οι baby boomers στρέφονται σε ομόλογα.

Εκτίμηση Deutsche Bank: Οι ηλικιωμένοι έχουν διαθέσει ολοένα και περισσότερο τα χαρτοφυλάκια τους σε μετοχές από το 1990. Αναμένουμε ότι αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς αυξάνεται η μέση διάρκεια συνταξιοδότησης και περισσότερα άτομα με μικρές συντάξεις συνταξιοδοτούνται.

Κοινή εκτίμηση: Οι δυτικές χώρες βρίσκονται στη χειρότερη θέση για δημογραφικό hangover.

Εκτίμηση Deutsche Bank: Αυτό ισχύει ως επί το πλείστον, ωστόσο, μετριάζεται κάπως από τον ρυθμό γήρανσης που, σε πολλές δυτικές χώρες, είναι πιο αργός από αυτόν σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι, υπάρχει περισσότερος χώρος για προσαρμογή.

Κοινή εκτίμηση: Η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού θα βλάψει την εταιρική κερδοφορία.

Εκτίμηση Deutsche Bank: Η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ συνέχισε να αυξάνεται ακόμη και όταν η αύξηση του πληθυσμού μειώθηκε. Πρόσφατα κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου και νέες τεχνολογίες (όπως η τεχνητή νοημοσύνη) ενδέχεται να ενισχύσουν περαιτέρω την παραγωγικότητα καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται.

Κοινή εκτίμηση: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω του υψηλού κόστους υγειονομικής περίθαλψης και της γήρανσης του πληθυσμού.

Εκτίμηση Deutsche Bank: Οι ΗΠΑ έχουν υποτιμημένο δημογραφικό πλεονέκτημα. Η ηλικιακή ομάδα 30-44 θα παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη (ως % του πληθυσμού) έως το 2030. Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι το κλειδί για την οικονομική καινοτομία και την κατανάλωση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου το ηλικιακό γκρουπ των 30-44 θα συνεχίσει να μειώνεται.

Κοινή εκτίμηση: Λόγω της ταχείας γήρανσης της Κίνας η χώρα κινδυνεύει να μείνει στάσιμη όπως η Ιαπωνία.

Εκτίμηση Deutsche Bank: Η ηλικιακή ομάδα 30-44 της Κίνας (κλειδί για την οικονομία) έχει ήδη ανοδική τάση ως ποσοστό του πληθυσμού. Αυτό συνέβη περίπου 5 χρόνια πριν συμβεί το αντίστοιχο στην Ιαπωνία. Επιπλέον, όταν η ηλικιακή ομάδα 30-44 της Ιαπωνίας άρχισε να ανακάμπτει, ο Topix είχε υπερδιπλασιαστεί όταν τα δημογραφικά στοιχεία της Ιαπωνίας κορυφώθηκαν. Αυτό υποδηλώνει ότι έρχεται ράλι στις αγορές της Κίνας.

Κοινή εκτίμηση: Ένας γερασμένος κόσμος θα μειώσει τη ζήτηση για επεκτατικές υποδομές

Εκτίμηση Deutsche Bank: Η τεράστια αστικοποίηση και η αύξηση του πλούτου θα ενισχύσουν τη ζήτηση για εμπορεύματα, μηχανική, κτίρια πόλεων και χρηματοοικονομικά προϊόντα

Το outlook των επενδύσεων

Κατά την Deutsche Bank, οι μετοχές ενδέχεται να ωφεληθούν βραχυπρόθεσμα από την τάση της γήρανσης του πληθυσμού. Και εξηγεί ότι οι άνθρωποι τείνουν να ξοδεύουν περισσότερο από τον πλούτο τους στη στέγαση στα χρόνια της οικογένειας τους και στη συνέχεια να επικεντρώνονται περισσότερο στα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Ως εκ τούτου, η γήρανση του πληθυσμού θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη των μετοχών.

Την ίδια ώρα, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, θα απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις από τις επενδύσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κατά τη συνταξιοδότησή τους. Επίσης, καθώς οι χώρες αναπτύσσονται και ο πληθυσμός γίνεται πιο μορφωμένος, θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι με περισσότερες αποταμιεύσεις που αναζητούν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Την ίδια ώρα, τα ομόλογα θα λάβουν μικρότερο μερίδιο επενδύσεων από ό,τι αναμενόταν από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να κατανέμουν τα χρηματοοικονομικά τους περιουσιακά στοιχεία σε μετοχές.

Αλλά… η γήρανση του πληθυσμού θα απαιτήσει μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες. Αυτός θα είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που θα ωθήσει προς τα πάνω τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καθώς γίνεται πιο ακριβό για τις χώρες να εξυπηρετήσουν το χρέος που απαιτείται για την υγεία, τις συντάξεις και άλλες δαπάνες. Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ενδέχεται να υποφέρουν.

Εμπορεύματα

Οι νέες μεγαλουπόλεις θα αναπτυχθούν, ιδιαίτερα λόγω της αύξησης του πληθυσμού, σύμφωνα με την εκτίμηση της Deutsche Bank. Αυτό θα οδηγήσει σε τεράστια ζήτηση για ενέργεια και εμπορεύματα που σχετίζονται με τις κατασκευές (σιδηρομετάλλευμα, χαλκός, νικέλιο κ.λπ.) καθώς θα εξελίσσεται η οικοδόμηση των πόλεων.

Η μεγαλύτερη αστικοποίηση, ιδιαίτερα στην Αφρική, αλλά και στην αναπτυσσόμενη Ασία, θα αυξήσει τη ζήτηση για εμπορεύματα με παρόμοιο (αλλά πιο μέτριο) τρόπο, όπως όταν η Κίνα απαιτούσε εμπορεύματα κατά τη δεκαετία του 2000. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα δώσουν ώθηση στη μεσαία τάξη των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες με τη σειρά τους θα απαιτήσουν περισσότερες υποδομές.

Οφέλη θα προκύψουν στους κορυφαίους εξαγωγείς εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αναδυόμενων αγορών, της Αυστραλίας και του Καναδά. Αν και πιθανότατα θα υπάρξει ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτές τις περιοχές, η φθηνότερη παροχή ενέργειας θα είναι καθοριστική.

Παρόλα αυτά, οι συστάσεις της Deutsche Bank για τα στοιχεία λιθίου/κοβαλτίου/σπάνιων γαιών κ.λπ. είναι ουδέτερες, αν και βλέπει μεγαλύτερη ζήτηση για αυτά. Πιστεύει όμως ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη χρήση αυτών των προϊόντων και, ως εκ τούτου, θα διατηρήσουν ένα ανώτατο όριο στις τιμές.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Αν και η ανάλυση της Deutsche Bank δεν αφορά συγκεκριμένες χώρες, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ανάμεσα στις χώρες με σταθερές δαπάνες για την υγεία, άρα και επίδραση στο χρέος, παρά το γεγονός ότι το δημογραφικό πρόβλημά της είναι μεγάλο.

Την ίδια ώρα, είναι ουραγός στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την αξιοποίηση των κεφαλαίων των συνταξιοδοτικών ταμείων, προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους. 2.JPG

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης