Πάνω από 380.000 ασφαλισμένοι, ασφαλίζονται σήμερα με την διαδικασία του εργοσήμου το οποίο καθιερώθηκε το 2012 και αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» μεμονωμένης ασφάλισης, αλλά και αντιμετώπισης της μαύρης εργασίας.

Διευκολύνει τον εργοδότη – ένα απλό νοικοκυριό – να πληρώνει με νόμιμο τρόπο υπηρεσίες τις οποίες υπηρεσίες λαμβάνει (οικιακή καθαριότητα, κηπουρικές εργασίες, φύλαξη και μεταφορά παιδιών κ.ά).

Αγορά εργασίας: «Ανθεί» η παραβατικότητα

Εισφοροδιαφυγή

Μειώνει δραστικά την εισφοροδιαφυγή, ενώ βοηθά στην αύξηση της φορολογικής συνείδησης ορισμένων κατηγοριών επιτηδευματιών που πολλές φορές εργάζονται ανασφάλιστα, λειτουργώντας αθέμιτα προς τους λοιπούς επαγγελματίες του κλάδου τους.

Το εργόσημο αποτελεί μέσο πληρωμής  και  ασφάλισης  για  ομάδες  εργαζομένων  οι  οποίοι  δεν  απασχολούνται  σε  σταθερό εργοδότη.

Πρόκειται για ειδικό έντυπο, υπό τον τύπο επιταγής, με μοναδικό αριθμό, που εκδίδεται από τον εργοδότη με τη χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ και η ελάχιστη ονομαστική αξία που έχει είναι τα 5 ευρώ. Οι αμειβόμενοι με εργόσημο ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ για τους κλάδους σύνταξης, ασθένειας, καθώς και στο επικουρικό.

Η έκδοση και η εξαργύρωσή του γίνεται από τους συμβεβλημένους φορείς υπηρεσιών πληρωμής (Τράπεζες – ΕΛΤΑ). Εκδίδεται σε διπλότυπο ή σε δύο αποκόμματα κατά το χρόνο αγοράς του, φέρει μοναδικό αλγόριθμο που εξασφαλίζει την γνησιότητά του και αποτελεί τίτλο αξίας από τη στιγμή της έκδοσής του.

Το πρώτο αντίτυπο ή απόκομμα του εργοσήμου αφορά στον εργοδότη και το δεύτερο στον εργαζόμενο.

Ποιοι ασφαλίζονται

Μέσω εργοσήμου ασφαλίζεται το κατ’ οίκον απασχολούμενο προσωπικό του εργοδότη που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσία.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάγονται οι εξής κατηγορίες:

Οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (οικιακοί βοηθοί, οικιακή καθαριότητα, οδηγοί κλπ.). Οι κηπουρικές εργασίες. Η φύλαξη και μεταφορά παιδιών. Η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι υπηρεσίες που παρέχονται σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων και η βοήθεια σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες. Η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων. Αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος).

Σημειώνεται ότι αυτά αφορούν αποκλειστικά εργασίες και υπηρεσίες εντός της οικίας. Ωστόσο στην ασφάλιση του εργοσήμου υπάγονται ακόμη:

• Το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών.

• Οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων.

• Οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπου και σώματος.

• Οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (super market).

• Οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ.

Οι ασφαλισμένοι του e – ΕΦΚΑ οι οποίοι ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, μισθωτού ή αυτοτελώς απασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή ασφαλισμένου στον πρώην ΟΓΑ, καταβάλλουν για κάθε ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν.4387/2016, όπως αντικαταστάθηκε με τον ν.4670/2020.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος απασχολείται πραγματικά σε εργασία υπαγόμενη στις διατάξεις του εργοσήμου θα ασφαλιστεί υποχρεωτικά με το εργόσημο, και σε περίπτωση που πραγματικά απασχολείται σαν κοινός μισθωτός, υποχρεωτικά θα ασφαλιστεί με τις γενικές διατάξεις του τ. .ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Α.Ν..1846/1951).

Η προμήθεια

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αρκετά απλή καθώς το εργόσημο μεταβιβάζεται ονομαστικώς από τον εργοδότη στον εν λόγω εργαζόμενο, ως αμοιβή για την παρασχεθείσα εργασία.

Πιο αναλυτικά, ο εργοδότης απευθύνεται στο φορέα έκδοσης (Τράπεζες – ΕΛΤΑ) του εργοσήμου με τον ΑΜΚΑ του, δηλώνει τον αρμόδιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης και το είδος της παρεχόμενης εργασίας και καταθέτει το ποσό του εργοσήμου, το οποίο αντιστοιχεί στην αμοιβή του εργαζομένου συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα πρόσωπα για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές με το εργόσημο, δικαιούνται τόσες ημέρες ασφάλισης, όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών που έχει παρακρατηθεί μέσω της εξαργύρωσης του εργοσήμου με το ποσό εισφορών που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax