Έκρηξη της παραβατικότητας, ρεκόρ ελέγχων και – κατά συνέπεια – αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται.

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας και διαπιστώνει καθημερινά η Ανεξάρτητη Αρχή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από την αρχή του έτους.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 28.804 έλεγχοι και συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, με την πλειοψηφία αυτών να αφορά μη τήρηση πινάκων προσωπικού και  τις σχετικές παραβάσεις να φτάνουν τα 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις 362 παραβάσεις εντοπίζονται για αδήλωτη και «μαύρη εργασία» με το κάθε πρόστιμο να ανέρχεται στα 10.900 ευρώ και το σύνολο να φτάνει κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.

Αγορά εργασίας: Η μείωση της ανεργίας δεν «αγγίζει» νέους και γυναίκες

Η πλειοψηφία των προστίμων (4.247 κυρώσεις) σχετίζεται με την μη τήρηση των εργασιακών σχέσεων, ενώ οι υπόλοιπες (2.170) με τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Στοχευμένοι έλεγχοι

Στο πλαίσιο ειδικής δράσης στοχευμένων ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, (σύστημα risk analysis του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ), το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2023, ελέγχθηκαν 1.313 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 583 (σε ποσοστό 44,4%) βρέθηκαν παραβατικές.

Οι έλεγχοι αφορούσαν σε αδήλωτη εργασία, χρονικά όρια, δεδουλευμένες αποδοχές κ.α., για 10.359 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 1.729 ήταν θιγόμενοι. Από αυτούς, οι 103 εντοπίστηκαν ως αδήλωτοι, 1.338 για παραβίαση χρονικών ορίων εργασίας και 288 για άλλες παραβάσεις. Επιβλήθηκαν 750 πράξεις προστίμων, ύψους 3.487.560 ευρώ.

Συνολικά, κατά́ το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, διενεργηθήκαν από τους επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων 6.560 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα 6.611.783 ευρώ.

Το υψηλό́ ποσοστό́ παραβατικότητας (44,4%) των επιλεγμένων επιχειρήσεων δεικνύει ότι η ανάλυση δεδομένων μέσω του risk analysis λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, δεδομένου πως, από τα στοιχεία προηγούμενων ετών, προκύπτει ότι η παραβατικότητα των επιχειρήσεων κυμαίνεται στο 25%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τα συγκεκριμένο δίμηνο, στο σύνολο της ελεγκτικής δραστηριότητας, εντοπίστηκαν 186 αδήλωτοι εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 103 προέκυψαν μέσα από τους στοχευμένους ελέγχους της ειδικής δράσης.

Πρωταθλητές

Υψηλή παραβατικότητα καταγράφει η ανεξάρτητη αρχή Επιθεώρηση Εργασίας σε ορισμένους κλάδους, όπως του τουρισμού και του επισιτισμού σε θέματα εργασιακών σχέσεων και τα εργοτάξια και τις κατασκευές σε θέματα υγείας και ασφάλειας.

Ταυτοχρόνως, η Επιθεώρηση Εργασίας αξιοποιώντας το «εργαλείο» της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, όπου καταγράφονται παραβιάσεις ωραρίου, ρεπό, υπερεργασίας και ημερών ανάπαυσης.

Οι εντατικοί έλεγχοι που έχει ξεκινήσει η ανεξάρτητη αρχή, επικεντρώνεται στους κλάδους, όπου παρατηρούνται εργασίας παραβάσεις που αφορούν τη μη τήρηση πινάκων προσωπικού, κάτι το οποίο μπορεί να υποκρύπτει υποδηλωμένη εργασία, αλλά και αδήλωτη εργασία.

Οι κλάδοι στους οποίος βάσει των ελέγχων παρατηρείται η υψηλότερη παραβατικότητα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων είναι ο τουρισμός και επισιτισμός και ακολουθούν ο τομέας των υπηρεσιών, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται η καθαριότητα και η φύλαξη, τομείς που παρατηρείται κατά κύριο λόγο ανειδίκευτο προσωπικό, και ο τομέας των μεταφορών, με αιχμή τους κούριερ.

Στον τομέα της υγείας και ασφάλειας, ο πρώτος κλάδος σε υψηλή παραβατικότητα είναι βάσει των ελέγχων τα εργοτάξια – κατασκευές και ακολουθεί η βιομηχανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax