Αύξηση κατά 2,1%παρουσίασε το ΑΕΠ της Ελλάδας στο τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους καταγράφηκε στασιμότητα.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2023 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2022, και κατά 0,5% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ υποχώρησε οριακά κατά 0,1% στην ευρωζώνη, ενώ παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ.

Η πιο μεγάλη άνοδος σε ετήσια βάση καταγράφηκε στην Μάλτα (7,1%), την Κροατία (3%) και την Ρουμανία (2,9%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (5,6%), την Εσθονία (4%)και το Λουξεμβούργο (1,8%).

Οι επιμέρους τομείς συνεισφοράς στο ΑΕΠ

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ (0,0% και +0,2% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο). Οι κρατικές δαπάνες τελικής κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 0,3% και στις δύο ζώνες. Ο σχηματισμός κεφαλαίων παρέμεινε σταθερός στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκε κατά 0,2% στην ΕΕ (μετά από -0,1% και +0,1% αντίστοιχα). Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,0% στην ΕΕ (μετά από -1,1% στη ζώνη του ευρώ και -1,0% στην ΕΕ). Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,4% στην ΕΕ (μετά από 0,0% και -0,1% αντίστοιχα).

Δαπάνες κατανάλωσης νοικοκυριών

Οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών είχαν θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ (+0,2 ποσοστιαίες μονάδες – π.μ.). Οι συνεισφορές από τις τελικές δαπάνες του Δημοσίου ήταν θετικές σε ευρωζώνη και ΕΕ (+0,1 π.μ.), ενώ οι συνεισφορές του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου ήταν αμελητέες και για τις δύο ζώνες. Οι συνεισφορές από το εξωτερικό ισοζύγιο ήταν αμελητέα για τη ζώνη του ευρώ και θετικές για την ΕΕ (+0,2 π.μ.), ενώ οι συνεισφορές από τις αλλαγές στα αποθέματα ήταν αρνητικές και για τις δύο ζώνες (-0,3 π.μ. στη ζώνη του ευρώ και -0,5 π.μ. για την ΕΕ).

Αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων

Ο αριθμός των εργαζόμενων αυξήθηκε κατά 0,2% στην ευρωζώνη και την ΕΕ στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ενώ σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 1,3% στην ευρωζώνη και κατά 1,25 στην ΕΕ.

Οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμειναν σταθερές στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι ώρες εργασίας αυξήθηκε κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,6% στην ΕΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια