Για πρώτη φορά φέτος, από το 1995 που διεξάγεται η σύνοδος κορυφής για το κλίμα, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεία Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, να επισημαίνει, μιλώντας στη διάσκεψη COP28, πως «για πολύ καιρό η υγεία ήταν μια υποσημείωση στις συζητήσεις για το κλίμα».

COP28: Εκκληση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της προστασίας της υγείας από την κλιματική αλλαγή

Το θέμα έχει ανέβει στην ημερήσια διάταξη και επειδή γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να αποβούν θανατηφόρες, επιδεινώνοντας μια σειρά από παθήσεις και καθιστώντας τις πιο επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών.

Μόνο στην Αμερική εκτιμάται ότι τα κύματα καύσωνα σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.

Τι σημαίνει για τις οικονομίες

Μια πρόσφατη μελέτη από το ιατρικό περιοδικό Lancet προσπάθησε να υπολογίσει την επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στις οικονομίες.

Η μελέτη υπολόγισε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε 490 δισεκατομμύρια χαμένες εργατώρες το 2022.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν 863 δισ. δολάρια μικρότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, ήτοι υπερτριπλάσιο από το ποσό που χάνεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες και πλημμύρες.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν, μάλιστα, ότι οι εκτιμήσεις τους δεν λαμβάνουν υπόψη την εργασία στην άτυπη οικονομία.

Η γεωργία, η οποία απαιτεί από τους εργαζόμενους να περνούν πολλές ώρες μοχθώντας σε εξωτερικούς χώρους, ήταν ο κλάδος που επλήγη περισσότερο και κυρίως στις φτωχότερες περιοχές οι οποίες εξαρτώνται πιο πολύ από τη γεωργία και είναι συχνά οι πρώτες που δέχονται τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Σε όλους τους κλάδους, η απώλεια κερδών λόγω της έκθεσης στη θερμότητα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 5% του συνολικού ΑΕΠ για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ για τις χώρες της Αφρικής.

Επιδείνωση

Η κατάσταση αυτή μόνο να χειροτερεύσει μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι ετήσιες παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι τώρα, κατά μέσο όρο, μεταξύ 1,1°C και 1,2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σε περίπτωση που ανέβει κοντά στους  2°C, η απώλεια ωρών εργασίας που σχετίζεται με τη θερμότητα θα αυξηθεί κατά άλλο ένα 50%, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα συμπεράσματα της μελέτης βασίστηκαν μόνο σε ημέρες που είναι πολύ ζεστές για εργασία σε επίσημους, αμειβόμενους τομείς (δεν συμπεριέλαβε την απλήρωτη εργασία και την άτυπη οικονομία.) Όμως, η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει την υγεία των ανθρώπων και των οικονομιών και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, οι θερμότερες θάλασσες επέτρεψαν στα βακτήρια που προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες και στη σήψη να εξαπλωθούν σε νέα τμήματα των ακτών του κόσμου.

Ο θερμότερος, πιο υγρός καιρός έχει αφήσει τα κουνούπια να μεταδώσουν την ελονοσία, τον δάγκειο πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου σε νέους πληθυσμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green