Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (1/12) της Ελλάδας από τον οίκο Fitch στηρίχθηκε σε τέσσερις παράγοντες: την ισχυρή βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης τα τελευταία χρόνια, την πιο ανθεκτική οικονομία, τους περιορισμένους κινδύνους πολιτικής και περαιτέρω ενίσχυση της τον τραπεζικό τομέα.

Αυτό ανέφερε ο οίκος στο διευκρινιστικό webinar που πραγματοποίησε για να εξηγήσει τους λόγους της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ-, με σταθερή προοπτική, προσθέτοντας η κατά έξι βαθμίδες βελτίωση της αξιολόγησης της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια αντανακλά την εκτίμησή του για μειωμένους κινδύνους κεφαλαιακών ελέγχων και βελτίωση του θεσμικού και χρηματοοικονομικού πλαισίου της χώρας.

Ελληνική οικονομία: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Fitch

Η Fitch αναμένει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται απότομα, πέφτοντας στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022.  Επίσης, ο οίκος αξιολογεί τους κινδύνους πολιτικής ως σχετικά χαμηλούς, με σταθερό πολιτικό υπόβαθρο και καλά εδραιωμένη δημοσιονομική σύνεση. Επίσης, το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, οι πολύ μεγάλες προθεσμίες λήξης (18 έτη) και το σημαντικό ρευστό απόθεμα μετρητών μειώνουν τους κινδύνους των δημόσιων οικονομικών, ανέφερε ο οίκος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία