Με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού συνεχίζει τις ασκήσεις ισορροπίας το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι θα συνεχίσει την πλάγια γραμμή στο γνώριμο στενό εύρος στο οποίο έχει ήδη μείνει επί επτά συνεδριάσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,17% στις 1.271,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.068,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,01% στις 1.035,30 μονάδες.

Δίχως ρυθμό, αλλά και χωρίς ανησυχία

Επί επτά ημέρες, και προφανώς αν δεν αλλάξει κάτι και σήμερα επί οκτώ, το ΧΑ παραμένει σε ένα στενό εύρος, με τους «μεγάλους» να μη δείχνουν διαθέσεις αλλαγής επιπέδου και τους «μικρούς» να τρέχουν να προλάβουν σε αποδόσεις την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η πρώτη εβδομάδα μετά και την τελευταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch δεν προσδίδει επομένως κάτι νέο στην αγορά, με τον γενικό δείκτη μάλιστα να απέχει λίγες μονάδες από τις 1.280 μονάδες που άρχισε τη Δευτέρα.

Βέβαια, ούτε και ο τόνος που δόθηκε από τις διεθνείς αγορές έδειξε μια καλύτερη εικόνα, με τα στοιχήματα πλέον περί του ύψους των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών να αλλάζουν. Την ερχόμενη εβδομάδα είναι και η κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όχι τόσο για το αν θα αποφασίσει κάποια μεταβολή του επιτοκίου, αλλά περισσότερο για τις νέες εκτιμήσεις της στο μέτωπο του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, δεδομένου του ότι πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι εκτιμήσεις αυτές θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την ερχόμενη χρονιά, σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειονότητα των κινήσεων έχει ορίζοντα 2024. Και μπορεί οι ξένοι κωδικοί να μην είναι πολύ ενεργοί κατά τις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου (παραδοσιακά), αλλά σαφώς τα δεδομένα θα επηρεάσουν τις αποφάσεις τους για τις κινήσεις του Ιανουαρίου, την ώρα μάλιστα που οι περισσότεροι ελληνικοί κωδικοί εστιάζουν σε «μικρότερες» κεφαλαιοποιήσεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια υποχωρούν κατά 4,03% στα 7,39 ευρώ “αναζητώντας” την τιμή του placement, με τις Autohellas, Quest και ΓΕΚ Τέρνα να χάνουν πάνω από 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Εθνική και Μυτιληναίος.

Από την άλλη, Σαράντης και Aegean κερδίζουν 1,17% και 1,03% αντίστοιχα, με τις Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Cenergy, ΕΛΧΑ, Eurobank, Motor Oil και Jumbo να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μετβαολή είναι η Βιοχάλκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών