Να καλύψουν μέρος του χαμένου εδάφους προσπαθούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αναμένοντας όμως και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ενώ βρίσκουν κάποιες στηρίξεις στα τελικά στοιχεία του πληθωρισμού στη Γερμανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,01%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,04% στις 7.516 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,11% στις 16.647 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,34% στις 7.453 μονάδες.

Στο επίκεντρο είναι επίσης και οι διαρροές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να παραχωρήσει στα κράτη μέλη της την εξουσία να μπλοκάρουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, τις οποίες ανέφεραν οι Financial Times επικαλούμενοι προσχέδιο νομικού κειμένου που πρότειναν οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το προσχέδιο κειμένου, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα επιτρέπεται να εμποδίζει τις ρωσικές και τις λευκορωσικές εταιρείες να αποκτήσουν χωρητικότητα στους αγωγούς φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στο προσχέδιο, σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να «περιορίζουν εν μέρει ή, όπου δικαιολογείται, πλήρως» την πρόσβαση των ρωσικών και λευκορωσικών παρόχων φυσικού αερίου στην υποδομή τους «όπου είναι απαραίτητο για την προστασία των βασικών συμφερόντων ασφαλείας τους».

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,2% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την τελική έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,4%. Και οι δύο αριθμοί ήταν σύμφωνοι με την προκαταρκτική έκθεση.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σημείωσε αύξηση 3,8% σε ετήσια βάση. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αγαθών διαμορφώθηκε στο 3% τον Νοέμβριο και οι τιμές των υπηρεσιών ήταν υψηλότερες κατά 3,4%. Ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 5,5% ενώ οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 4,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια