Ούτε σήμερα άλλαξε το μοτίβο της διακύμανσης σε στενό εύρος το χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας την εβδομάδα με τις τράπεζες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, αλλά και στη σκιά της διάθεσης του 11% της Helleniq Energy, με τα πακέτα να ανεβάζουν σήμερα τον τζίρο κατά 235,33 εκατ. ευρώ,

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 1.275,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.268,04 μονάδων (-0,42%) και 1.275,51 μονάδων (+0,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα 327,4 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 53,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 35,2 εκατ. τεμάχια αξίας 248,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 3.078,97 μονάδες, ενώ στο -0,44% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.182,09 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 1.030,25 μονάδες.

Το ΧΑ διέκοψε το σερί των τριών ανοδικών εβδομάδων, καταγράφοντας αυτήν απώλειες. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39%, με τον FTSE 25 να έχει πτώση 1,13%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -3,59%.

Τραπεζική διόρθωση

Μία εβδομάδα κατά την οποία οι τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, όπως και αρκετοί τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τα μικρότερα “χαρτιά” να κλέβουν την παράσταση. Παρόλα αυτά ο γενικός δείκτης κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 1.270 μονάδων με μεγάλη ευκολία μάλιστα, καθώς δεν ήταν λίγοι οι τίτλοι που αναλάμβαναν καθημερινά το ρόλο των στυλοβατών.

Αν και η δράση της χρηματιστηριακής Αγοράς ήταν αρκετά περιορισμένη την εβδομάδα που πέρασε οι προσφορές μετοχών και ομολόγων κρατάνε ακμαίο το ενδιαφέρον εκτός μαρκέτας, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η εστίαση των επενδυτών στράφηκε και σε μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι οποίες την εβδομάδα που πέρασε θύμισαν κάτι από το ένδοξο παρελθόν προηγούμενων δεκαετιών.

Η κόπωση των δεικτοβαρών μετοχών -ενδεχομένως και λόγω των εποχικών συνθηκών- δεν μεταφράζεται σε πτώση ή σε κάποια εκτεταμένη αδυναμία δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μικρότερες εταιρίες με συμπαθητική προοπτική και θεμελιώδη να αναπτύξουν χρηματιστηριακά μια ανοδική δυναμική ενόψει και του κλεισίματος της χρονιάς. Το ξύπνημα της περιφέρειας στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε διάρκεια καθώς τα συναλλακτικά δεδομένα ήταν περιορισμένα ενώ και τα θεμελιώδη τους δεν είχαν ανάλογη συνέπεια με αποτέλεσμα οι κινήσεις αυτές να εκτονώνονται σχετικά γρήγορα.

Το φαινόμενο δείχνει πάντως να έχει διάρκεια διατηρώντας τις συγκινήσεις σε ένα πιο ιδιαίτερο τμήμα της αγοράς. Κατά τα λοιπά η ολοκλήρωση διάθεσης του 11% της Helleniq Energy και το κλείσιμο της αναδοχής της Orilina ΑΕΕΑΠ συνέχισαν την επιτυχημένη ροή συναλλαγών στο ΧΑ δείγμα της αλλαγής της ψυχολογία και της αισιοδοξίας για την προοπτική της επόμενης χρονιάς.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διατήρησε την επαφή του με τις 1.280 μονάδες κερδίζοντας χρόνο απορροφώντας με άνεση τους κερδισμένους του Νοεμβρίου. Η πλαγιοανοδική τάση τηρήθηκε με… ευλάβεια σε μια εβδομάδα χαμηλής ενδοσυνεδριακής διακύμανσης. Η συσσώρευση αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι είχαν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες ενώ η πλάγια κίνηση αναίρεσε το σήμα αγορών του MACD.

Επί του παρόντος οι ενδείξεις από τους μεσοπρόθεσμους δείκτες δεν έχουν αλλάξει ενώ η απόσταση ασφαλείας από τους δύο κινητούς μέσους δίνει περιθώριο για μια ακόμα εβδομάδα πλάγιας κίνησης. Τα δεδομένα θα αλλάξουν αν η Αγορά βγει από το εύρος διακύμανσης (1.250-1.284) στο οποίο έχει εισέλθει από τις 11 Νοεμβρίου, εξέλιξη που θα αξιολογηθεί συνδυαστικά και με τις συναλλαγές.

Η τεχνική ετυμηγορία δείχνει ότι μια δεύτερη εβδομάδα συσσώρευσης έχει τις πιθανότητες με το μέρος της φορτισμένη ενδεχομένως και από την προ-εορταστική εποχικότητα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια βρέθηκαν στο επίκεντρο σαφώς της συνεδρίασης, χάνοντας 5,58% στα 7,27 ευρώ, με τις Quest, Alpha Bank και Λάμδα να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημείωσε άλμα 4,52%, με τις Σαράντης και Motor Oil, να προσφέρουν σημαντικά με τις στηρίξεις, αλλά και με τα άνω του 2% κέρδη που σημείωσαν. Στο +1.99% ο ΟΠΑΠ και στο +1,30% η Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Autohellas, Cenergy, Βιοχάλκο, Πειραιώς, ΟΤΕ και Eurobank.

Στα “μικρότερα”, η Ιντραλότ εδραίωσε το 1 ευρώ, κερδίζοντας σήμερα 2,33%, ενώ έντονη κινητικότητα υπήρξε στις Προοδευτική (-6,67%), Δρομέας (+2%), Space (+2,78%) και Επίλεκτος (+9,73%), αναφορικά με τους όγκους που διακίνησαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών