Απότομα προσγείωσαν τη Wall Street τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς έδειξαν ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας έδειξε ελάχιστα σημάδια ύφεσης και ότι οι μισθοί αυξήθηκαν ακόμη πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,02% στις 36.110 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,14% στις 4.579 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,33% στις 14.292 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι δείκτες εντείνουν τις απώλειες τους. Από τη Δευτέρα ο Dow χάνει 0,4% και S&P 500 υποχωρεί κατά 0,2%, μετά από ένα σερί πέντε ανοδικών εβδομάδων. Ο Nasdaq κινείται αυτή τη στιγμή με κέρδη μόλις 0,2%.

Τα στοιχεία της ανεργίας

Τα τελευταία στοιχεία για τις μισθοδοσίες εκτός γεωργικού τομέα του Νοεμβρίου έδειξαν μια απροσδόκητη πτώση της ανεργίας, επαναφέροντας πλέον τις εκτιμήσεις ότι τελικά η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει τόσο άμεσα στην μείωση των επιτοκίων της. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,26%.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 3,7% τον Νοέμβριο, έναντι πρόβλεψης για 3,9%. Η οικονομία πρόσθεσε επίσης 199.000 θέσεις εργασίας, ελαφρώς υψηλότερα από τις 190.000 που εκτιμούσαν οι αναλυτές του Dow Jones και τις 150.000 που προστέθηκαν τον Οκτώβριο.

Βεβαίως, η ερμηνεία των στοιχείων είναι διφορούμενη, καθώς τα δεδομένα θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν την ιδέα ότι η Fed καθοδηγεί την αμερικανική οικονομία προς μια ήπια προσγείωση, εν μέσω πτώσης του πληθωρισμού. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, που θεωρούνται ως ο κύριος δείκτης του πληθωρισμού, αυξήθηκαν περίπου όπως αναμενόταν τον Νοέμβριο, καθώς η οικονομία πρόσθεσε περισσότερες θέσεις εργασίας από τον προηγούμενο μήνα.

“Συνολικά, αυτή η ανακοίνωση θέτει τη Fed σε κατάσταση αναμονής, δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων με αυτήν την ισχυρή αγορά εργασίας – στην πραγματικότητα”, σχολίασε ο πρόεδρος της Toggle AI, Giuseppe Sette.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street