Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε συμφωνία για τον αποκαλούμενο Παγκόσμιο Διακανονισμό για τον Αειφόρο Χάλυβα και το Αλουμίνιο που θα έδινε τέλος στην εμπορική σύγκρουση της εποχής Τραμπ, η οποία οδήγησε τους υπερατλαντικούς συμμάχους να επιβάλλουν δασμούς σε εξαγωγές ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η διαμάχη ξεκίνησε όταν ο Τραμπ επέβαλε εισφορές στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, προκαλώντας αντίποινα από την ΕΕ.

Με δεδομένο ότι η εκεχειρία την οποία αποφάσισαν το 2021 οι δύο πλευρές λήγει στο τέλος του έτους, οι Βρυξέλλες μελετούν πλέον το ενδεχόμενο να ξανανοίξουν την υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, είναι σημαντικό ότι η ΕΕ στην παρούσα φάση δεν μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει εκ νέου ορισμένους δασμούς στα αμερικανικές προϊόντα. Οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζουν, ότι με την εκ νέου προσφυγή στον ΠΟΕ, η ΕΕ θα κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για την επιβολή των δασμών στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα θα παρατείνει μέχρι και τον επόμενο μήνα την εκεχειρία.  Τονίζουν ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση από τις Βρυξέλλες.

Χάλυβας: Ο φόβος επανεκλογής του Τραμπ φέρνει συμβιβασμό ΗΠΑ-ΕΕ

Όπως επίσης, είχε γράφει προ ημερών το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να προκαλέσουν σύγκρουση με τις ΗΠΑ, καθώς φοβούνται ότι κάτι θα μπορούσε να δώσει προβάδισμα στον Τραμπ.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έντονες διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες προσπαθώντας να βρουν λύση στη διαφορά.

Η εμπορική σύγκρουση ξεκίνησε όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε εισφορές στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, ωθώντας την ΕΕ να ανταποκριθεί με δικά της περιοριστικά μέτρα. Η Επιτροπή κατέληξε σε προσωρινή εκεχειρία με την κυβέρνηση Μπάιντεν το 2021.

Η εκεχειρία

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έδωσαν στους εαυτούς τους ένα διετές παράθυρο για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον αποκαλούμενο Παγκόσμιο Διακανονισμό για τον Αειφόρο Χάλυβα και το Αλουμίνιο που θα έδινε οριστικά τέλος στη σύγκρουση και τους δασμούς. Σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας, ορισμένα από αυτά τα τέλη θα επιστρέψουν το επόμενο έτος.

Ως μέρος της εκεχειρίας του 2021, οι ΗΠΑ αφαίρεσαν εν μέρει το μέτρο τους και εισήγαγαν ένα σύνολο δασμολογικών ποσοστώσεων πάνω από τις οποίες εφαρμόζονται δασμοί στα μέταλλα. Εναλλακτικά, η ΕΕ πάγωσε όλα τα περιοριστικά μέτρα της. Αυτό έχει δημιουργήσει μια ανισόρροπη κατάσταση, σύμφωνα με την ΕΕ, που έχει δει τους εξαγωγείς του μπλοκ να πληρώνουν πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δασμούς.

Με τις συνομιλίες για το GSA να έχουν σταματήσει, οι δύο σύμμαχοι βρίσκονται σε συνομιλίες για την παράταση των όρων της εκεχειρίας. Οι ΗΠΑ θέλουν να παρατείνουν το status quo πέρα ​​από τις αμερικανικές εκλογές μέχρι το τέλος του 2025. Η ΕΕ έχει ζητήσει να αντικαταστήσει το τρέχον σύστημα δασμολογικών ποσοστώσεων — το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες τριμηνιαίες ποσοστώσεις και κατηγορίες χάλυβα — με ετήσιες ποσοστώσεις να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις ιστορικές ροές.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής απορρίψει αυτό το αίτημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής