Σταθερός παρέμεινε σε γενικές γραμμές ο δείκτης τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής τον Νοέμβριο, με τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές των δημητριακών να αντισταθμίζονται από τις υψηλότερες τιμές των φυτικών ελαίων, ανέφερε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς προϊόντων διατροφής που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 120,4 μονάδες τον Νοέμβριο, αμετάβλητος από το επίπεδό του τον προηγούμενο μήνα και 10,7% χαμηλότερος από τον Νοέμβριο του 2022.

FAO: Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου

Πτώση στα σιτηρά

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 3,0% από τον Οκτώβριο. Οι διεθνείς τιμές των χονδροειδών σιτηρών μειώθηκαν κατά 5,6%, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του καλαμποκιού, ενώ αυτές του σιταριού μειώθηκαν κατά 2,4% τον Νοέμβριο. Ο Δείκτης Τιμών του FAO All Rice παρέμεινε σταθερός από μήνα σε μήνα εν μέσω αντιφατικών κινήσεων τιμών σε διαφορετικές προελεύσεις και τμήματα της αγοράς.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε κατά 3,4% από τον Οκτώβριο.

Οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου ανέκαμψαν κατά περισσότερο από 6,0% τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω των πιο ενεργών αγορών από κορυφαίες χώρες εισαγωγής και της εποχικής χαμηλότερης παραγωγής στις μεγάλες χώρες παραγωγής. Οι παγκόσμιες τιμές του ηλιελαίου αυξήθηκαν μέτρια, ενώ οι τιμές για το σογιέλαιο και τα κραμβέλαια μειώθηκαν ελαφρά τον Νοέμβριο.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO αυξήθηκε 2,2% από τον Οκτώβριο, λόγω της υψηλής ζήτησης εισαγωγών για βούτυρο και αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη από αγοραστές της Βορειοανατολικής Ασίας, μαζί με την αυξημένη εσωτερική ζήτηση ενόψει των χειμερινών διακοπών στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 1,4% σε μηνιαία βάση, φθάνοντας κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο έως και 41,1% υψηλότερα από το επίπεδό του τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO υποχώρησε 0,4% από τον Οκτώβριο, αντανακλώντας μικρές μειώσεις στις παγκόσμιες τιμές των πουλερικών, του χοιρινού και του βοείου κρέατος, λόγω κυρίως των άφθονων εξαγώγιμων προμηθειών.

Ρεκόρ παραγωγής δημητριακών

Ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για τη συγκομιδή της τρέχουσας περιόδου σε ένα νέο Ενημερωτικό Δελτίο Προμήθειας και Ζήτησης Δημητριακών , που κυκλοφόρησε επίσης την Παρασκευή. Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023 είναι πλέον συνδεδεμένη σε 2.823 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 10,3 εκατομμύρια τόνους πάνω από το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ που επιτεύχθηκε το 2021.

Πραγματοποιήθηκαν ανοδικές αναθεωρήσεις για την παραγωγή σίτου στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Τουρκία και για τον αραβόσιτο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ οι προβλέψεις παραγωγής μειώθηκαν κάπως για την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Στο μεταξύ, οι προβλέψεις για την παραγωγή αραβοσίτου περιορίστηκαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό. Ο FAO αναμένει επίσης ότι η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2023/24 θα αυξηθεί κατά 0,8 τοις εκατό από την προηγούμενη περίοδο εμπορίας.

Εν όψει της επόμενης σεζόν, η φύτευση της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού 2024 συνεχίζεται στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου και, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές των καλλιεργειών, η ανάπτυξη της έκτασης θα μπορούσε να περιοριστεί. Η σπορά των χονδροειδών σιτηρών του 2024 συνεχίζεται στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, με βραδύτερες σπορές στη Βραζιλία αλλά ανάκαμψη στην Αργεντινή.

Η παγκόσμια συνολική χρησιμοποίηση των δημητριακών το 2023/24 προβλέπεται σε 2 813 εκατομμύρια τόνους, 1,1% υψηλότερη από ό,τι το 2022/2023.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο το 2024 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,7% πάνω από το αρχικό τους επίπεδο και να σημειώσουν νέο υψηλό ρεκόρ. Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις, η παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση θα είναι 30,8 τοις εκατό το 2023/24, υποδηλώνοντας ένα συνολικό άνετο επίπεδο προσφοράς.

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών το 2023/24 προβλέπεται να συρρικνωθεί ελαφρά σε 468,4 εκατομμύρια τόνους, μειωμένο κατά 1,8% από το επίπεδο του 2022/23.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή