Τα θαλασσιά καρότσια έξω από πρώτο Grand Μασούτης της Αθήνας, στην Γλυφάδα, είχαν εξαντληθεί από νωρίς. Δεκάδες καταναλωτές, κυρίως συνταξιούχοι, είχαν πάρει θέσεις …μάχης, ακροβολισμένοι σε στρατηγικά σημεία κοντά στην είσοδο του σούπερ μάρκετ, έτοιμοι να ορμήσουν στο εσωτερικό μόλις τελείωνε η τελετή του αγιασμού. Και ο λόγος; Μα τι άλλο; Οι προσφορές! Οριζόντια έκπτωση -10% στο ταμείο έως τις 17 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- κωδικοί σε προσφορά 1+1, αλλά και δωρεάν ολόκληρα καλάθια με ψώνια κάθε μία ώρα για κάποιους τυχερούς με ισχύ επίσης έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Μασούτης: Στην ιδιοκτησία της το κτίριο της ιστορικής υποδηματοποιίας «Αλυσίδα»

Και όντως την ώρα που ανακοινωνόταν ο πληθωρισμός Νοεμβρίου με αυξήσεις 31,4% στα έλαια και λίπη, 8,1% στα κρέατα, 9,5% στα ψάρια, 4,8% στα γαλακτοκομικά, 12% στα φρούτα, 10,8% στα λαχανικά και 13,3% στους χυμούς και τα αναψυκτικά, τα καρότσια και τα καλάθια του Μασούτη, από χρησιμοποιημένα ναυτικά δίχτυα και σχοινιά αλιείας, που χρωματικά κάνουν λίγο Tiffany & Co., άρχισαν να γεμίζουν, αποτυπώνοντας την αγωνία του κόσμου να βρει φθηνά προϊόντα.

«Εγώ πιστεύω ότι οι προσφορές δεν πρέπει να διαφοροποιηθούν», τόνισε ο κος Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου καταστήματος στη Γλυφάδα.

Βέβαια ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, που σχεδιάζει τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς με τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες στο επίκεντρο, δεν ήταν παρών στα χθεσινά εγκαίνια για να υπάρξει ένα πρώτο σχόλιο.

Αντίθετα στην εκδήλωση, εκτός από το πλήθος κόσμου, παραβρέθηκαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, πρώην υπουργός Ανάπτυξης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Έρχονται άλλα 3 Grand Μασούτης στην Αττική

Έχουν περάσει 5 χρόνια από τη στιγμή που η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Διαμαντής Μασούτης αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να κατέβει στην Αθήνα εξαγοράζοντας την Προμηθευτική και αποκτώντας με το «καλημέρα» δίκτυο 54 καταστημάτων με τζίρο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Από τότε η αθηναϊκή παρουσία της αλυσίδας αναβαθμίστηκε (σ.σ. διαθέτει πλέον 61 καταστήματα), ενώ ενισχύεται με τη δημιουργία και μεγάλων καταστημάτων, όπως αυτό της Γλυφάδας, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ., ανεβάζοντας τον αριθμό των σημείων πώλησης Μασούτης στα 391 σε όλη την Ελλάδα.

Όμως, το νέο κατάστημα Grand Μασούτης, μια επένδυση 2 εκατ. ευρώ, όπου απασχολούνται 83 άτομα, δεν θα είναι το μόνο στην Αττική.

Το πλάνο της Μασούτης προβλέπει την ανάπτυξη ακόμη 3 Grand Μασούτης, με το επόμενο να αναμένεται να εγκαινιαστεί στα τέλη του 2024 στις Τρεις Γέφυρες.

Πρόκειται για επένδυση που μπορεί να αγγίξει τα 40 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός από την κατασκευή του καταστήματος, που θα προηγηθεί, περιλαμβάνει και την ανάπτυξη δύο 9όροφων πολυκατοικιών με 110 συνολικά διαμερίσματα, τα οποία θα διατεθούν προς πώληση.

«Είναι το μεγαλύτερο έργο στο Δήμο Αθηναίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μασούτης, ενώ επισήμανε πως τα άλλα δύο Grand Μασούτης που θα ακολουθήσουν στην Αττική, θα βρίσκονται στα Βόρεια Προάστια και σε περιοχή κοντά στο κέντρο.

Και τα νέα καταστήματα θα είναι πέριξ των 2.000 τ.μ. σε μέγεθος, καθώς όπως σημείωσαν ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Γιάννης Μασούτης και ο γενικός διευθυντής, Θεόδωρος Γεροστεργιούδης, τα καταστήματα μεταξύ 2.000 και 2.500 τ.μ., είναι εκείνα που προσφέρουν τη βέλτιστη αγοραστική εμπειρία στον πελάτη.

Συνολικά αυτή τη στιγμή η αλυσίδα διαθέτει 15 Grand Μασούτης, με τα μεγαλύτερα της κατηγορίας (περίπου 5.000 τ.μ.) να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Πελοπόννησος και Κρήτη και νησιά

Παράλληλα, η Διαμαντής Μασούτης, έχοντας στόχο την υγιή οργανική ανάπτυξη, την αύξηση των μεριδίων της και τη δυναμικότερη παρουσία της στην κεντρική και νησιωτική Ελλάδα, δρομολογεί την ενίσχυση της παρουσίας της στην Πελοπόννησο, καθώς και εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαινίσεων των καταστημάτων που διαθέτει σε τουριστικές περιοχές.

Το επόμενο 10ημερο θα εγκαινιαστεί το νέο κατάστημα της αλυσίδας, 600 τ.μ., στην Πλατεία Υψηλών Αλωνιών στην Πάτρα, σε ιστορικό κτίριο της πόλης.

Όπως ανέφερε ο κος Γεροστεργιούδης, η Μασούτης «χρειάζεται 15 καταστήματα στην Πελοπόννησο» και πρόκειται να τα υλοποιήσει σε τρεις «δόσεις» χωρίς να αποκλείονται οι εξαγορές.

Επίσης, ένα νέο κατάστημα θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και η αλυσίδα ΣΥΝΚΑ, όπου η Διαμαντής Μασούτης διατηρεί το 50%. Πρόκειται για το 38ο κατάστημα της αλυσίδας στην Κρήτη, το οποίο στεγάζεται σε ένα χώρο 1.500 τ.μ. στην περιοχή Λιβάδια Χανίων.

Το 2024, εκτός από το Grand Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες, προγραμματίζεται να εγκαινιαστούν 10-12 ακόμη καταστήματα σε όλη την Ελλάδα σε περιοχές όπου ήδη δραστηριοποιείται η αλυσίδα, στο πλαίσιο του ετήσιου επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, που κυμαίνεται μεταξύ 20 και 22 εκατ. ευρώ.

Ρυθμός ανάπτυξης 16%

Σε επίπεδο μεγεθών, η Διαμαντής Μασούτης το 2023 αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης εσόδων 16% ενώ σε like to like βάση η άνοδος είναι της τάξεως του 10%. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικό τζίρο της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η διοίκηση, το 2023 θα ολοκληρωθεί κερδοφόρα για την εταιρεία με το σχετικό περιθώριο να διατηρείται γύρω στο 1%, υψηλότερα του 2022 αλλά υπό την πίεση των περιορισμών που ασκούν τα αυξημένα κόστη (ενέργειας, πρώτων υλών κ.ά).

Υπενθυμίζεται ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2022 ανήλθε σε 940 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 6,5% έναντι του 2021, ενώ η προ φόρων κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 8,5 εκατ. ευρώ καταγράφοντας υποχώρηση της τάξεως του 37% σε σχέση με τη προηγούμενη χρήση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις