Μια άγνωστη ως τώρα τακτική που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις για να κατασκοπεύουν χρήστες κινητών τηλεφώνων έρχεται στο φως χάρη σε μια επιστολή που εστάλη στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την επιστολή του αμερικανού γερουσιαστή Ρον Ουάιντεν, κυβερνήσεις που δεν κατονομάζονται παρακολουθούν χρήστες από τις ειδοποιήσεις που αποστέλλονται στα κινητά τους.

Ο Ουάιντεν και το επιτελείο του δεν διευκρίνισαν σε ποιες κυβερνήσεις αναφερόταν η επιστολή, ούτε από πού προήλθε η πληροφορία. Ωστόσο πηγή του Reuters επιβεβαίωσε ότι η πρακτική εφαρμόζεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από συμμαχικές τους χώρες.

Την πρακτική επιβεβαίωσε έμμεσα και η Apple, η οποία δήλωσε πως μέχρι σήμερα δεν της επιτρεπόταν να μιλήσει δημόσια για το θέμα.

Ειδοποιήσεις (push notifications) αποστέλλονται από κάθε είδους εφαρμογές προκειμένου να ενημερώνουν τον χρήστη για εισερχόμενα μηνύματα, κλήσεις και ενημερώσεις.

Αυτό που δεν συνειδητοποιούν οι περισσότεροι χρήστες είναι ότι σχεδόν όλες αυτές οι ειδοποιήσεις περνούν μέσα από διακομιστές της Google (για τα κινητά Android) ή της Apple (για τα iPhone).

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες έχουν προνομιακή πρόσβαση στις ειδοποιήσεις και μπορούν να «διευκολύνουν την παρακολούθηση σχετικά με το πώς οι χρήστες χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εφαρμογές» γράφει ο Ουάιντεν.

Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, οι κυβερνήσεις ζητούν από τις δύο εταιρείας τα μεταδεδομένα των ειδοποιήσεων, τα οποία τους επιτρέπουν για παράδειγμα να συνδέουν τους ανώνυμους χρήστες εφαρμογών επικοινωνίας με συγκεκριμένους λογαριασμούς Apple ή Google.

Επιβεβαιώνει η Apple

Με την επιστολή του ο γερουσιαστής ζητούσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιτρέψει στην Google και την Apple να προειδοποιήσουν τους χρήστες τους για τον κίνδυνο παρακολούθησης μέσω των ειδοποιήσεων.

Με ανακοίνωσή της, η Apple δήλωσε ότι η επιστολή του Ουάιντεν της δίνει το περιθώριο να ενημερώσει το κοινό για το θέμα.

«Σε αυτή την περίπτωση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μάς απαγόρευε να μοιραστούμε πληροφορίες» ανέφερε η εταιρεία.

«Τώρα που η μέθοδος αυτή έρχεται στο φως, ενημερώνουμε τις αναφορές διαφάνειας για να περιγράψουμε αυτού του είδους τα αιτήματα [από κυβερνήσεις]».

Η Google και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Πηγη: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης