«Τι παθαίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις αναβαθμίσεις;»

Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στη Λ. Αθηνών το τελευταίο τρίμηνο, όταν δηλαδή άρχισε ο κύκλος των αναβαθμίσεων σε επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας από τους mainstream οίκους, δηλαδή DBRS, Standard & Poor’s και Fitch.

Και πράγματι, στην αναβάθμιση της Ελλάδας από τον καναδικό DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, το ΧΑ έκανε τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στη σειρά, ενώ έκλεισε τον Σεπτέμβριο με απώλειες 7,8%, αφού ούτε και η διπλή αναβάθμιση της Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου (όχι σε επενδυτική βαθμίδα) έπεισε τους αγοραστές να αδράξουν τις διορθώσεις που έγιναν στους περισσότερους τίτλους. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι η αγορά είχε μόλις επτά ανοδικές συνεδριάσεις μέσα στον Σεπτέμβριο, οι οποίες αποδόθηκαν σε καθαρά τεχνικούς λόγους αντίδρασης από τη μεγάλη πίεση.

Deutsche Bank: Κρατά την παγκόσμια πρωτιά του 2023 το ελληνικό χρηματιστήριο

Επανάληψη

Το μοτίβο όμως επαναλήφθηκε και τον Οκτώβριο, όταν τη σκυτάλη της αναβάθμισης πήρε ο Standard & Poor’s στις 20. Λίγες ημέρες πριν την αναβάθμιση, στις 10/10, ο γενικός δείκτης είδε τα χαμηλά της πτωτικής κίνησης στις 1.105 μονάδες και τις απώλειες του μήνα να μαζεύονται προς το τέλος στο 1,34%. Μάλιστα, ο ημερήσιος μέσος όρος των συναλλαγών του μήνα ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, ήτοι στα 92 εκατ. ευρώ.

Έτσι, οι προσδοκίες για την επόμενη ημέρα της επενδυτικής βαθμίδας και από τον οίκο Fitch (1/12) παραμένουν χαμηλές, ειδικά μετά την ασθενή κίνηση της αγοράς κατά την πρώτη εβδομάδα που επακολούθησε. Μια πορεία εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνη των ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων αποτυπώνουν καλύτερα μέχρι τώρα τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, μιας και είναι οι πρώτοι τίτλοι που επωφελούνται από τη μείωση του premium κινδύνου που απαιτούν οι αγοραστές για να τα έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους.

Δεν ανησυχεί τους αναλυτές η πορεία της αγοράς

Μπορεί οι «γκρίνιες» να είναι αρκετές, αλλά οι εγχώριοι αναλυτές όχι μόνο δεν δείχνουν να ανησυχούν για την πορεία της αγοράς, αλλά θεωρούν πολύ καλό σημάδι την ήπια ανοδική πορεία της, αλλά και την υγιή διόρθωση που προηγήθηκε. Όπως σχολίασε στον ot.gr ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, μια έξαρση μετά τις αναβαθμίσεις θα ήταν μια πηγή ανησυχίας. Αντίθετα βλέπουμε μια ήπια κίνηση υψηλότερα, μια “αγορά μαζέματος”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με τις ενδιάμεσες στάσεις αφομοίωσης των επιπέδων. “Είναι καλό η αγορά να ανεβαίνει σταδιακά”, ανέφερε, δίνοντας τη δυνατότητα και στα νέα κεφάλαια που θέλουν να μπουν να ενισχύουν τα “σκαλοπάτια”. Θετικά επίσης έκρινε και το μίνι ράλι που κάνει το τελευταίο διάστημα ο Mid Cap, ο οποίος είχε μείνει πίσω και στον τελευταίο μήνα του έτους «τρέχει» να δείξει και αυτός την αξία του.

Από τη μεριά του, ο Νίκος Χρυσοχοΐδης της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, χαρακτήρισε την πρόσφατη αδυναμία τεχνικής φύσεως καθαρά, καθώς μεγάλα χαρτοφυλάκια ρευστοποίησαν μέρος των κερδών τους για τα πρόσφατα placement που έλαβαν χώρα. “Δεν υπάρχουν προβληματικές τάσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για τον ίδιο είναι λογικό να βλέπουμε μετακύλιση θέσεων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στην επίδραση του διεθνούς περιβάλλοντος στην ελληνική αγορά, καθώς τα ξένα κεφάλαια μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να τροφοδοτήσουν την ευρύτερη κίνησή της. Καλώς ή κακώς τα εγχώρια κεφάλαια είναι πεπερασμένα, επομένως τα επιπλέον καύσιμα θα επηρεαστούν από το διεθνές επενδυτικό συναίσθημα, ανέφερε.

Και λίγη ιστορία…

Όταν έχασε την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα το ημερολόγιο έγραφε 27 Απριλίου του 2010, όταν ο Standard & Poor’s έγινε ο πρώτος οίκος που την υποβάθμισε σε «junk». Ο γενικός δείκτης «έγραψε» εκείνη την ημέρα 1.696,68 μονάδες, με τις πωλήσεις να «προσφέρουν» ένα -6% στην αγορά. Βέβαια είχε προηγηθεί η συνεχής πτώση από τις 2.327 μονάδες που βρισκόταν η αγορά στις αρχές του 2010, καθώς το φάσμα της διάσωσης της Ελλάδας ανοιγόταν όλο και πιο καθαρά, μέχρι το διάγγελμα του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις 23 Απριλίου για την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκείνη η χρονιά έκλεισε την αγορά στο -35,6%, καθώς στις 14 Ιουνίου 2010 η Moody’ s ακολούθησε την S&P και τον Ιανουάριο του 2011 η Fitch έδωσε με τη σειρά της την ένδειξη «σκουπίδια» (junk) στα ελληνικά ομόλογα. Έτσι, το 2011 στέρησε άλλο ένα 51,88% από τον γενικό δείκτη, ενώ η χρονιά που δόθηκε η «σήμανση» RD, της επιλεκτικής χρεοκοπίας δηλαδή, το 2015, η αγορά έχασε 23,58% αλλά και έναν μήνα συναλλαγών, λόγω της τραπεζικής αργίας.

Ήταν η ημέρα που ουσιαστικά σηματοδότησε την κρατική χρεοκοπία, η οποία ήρθε λίγες εβδομάδες αργότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες