Η Σαουδική Αραβία μπορεί τελικά να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου, του πιο πολυσύχναστου στην Ευρώπη, καθώς αρκετοί μέτοχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης των συμφερόντων τους, ανέφεραν οι Sunday Times.

Τουλάχιστον ένας μέτοχος είναι κοντά στην πώληση του μεριδίου του αφού το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, μαζί με την επενδυτική εταιρεία Ardian, στην οποία επενδυτής είναι η Σαουδική Αραβία, συμφώνησαν να αγοράσουν το μερίδιο 25% που κατείχε η ισπανική Ferrovial SE στα τέλη Νοεμβρίου. Η συμφωνία των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν περίπου 70% πάνω από την εκτιμώμενη αποτίμηση της Morgan Stanley.

Οι υπόλοιποι μέτοχοι του Heathrow είναι κρατικά επενδυτικά ταμεία από το Κατάρ, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη, τα οποία είναι απίθανο να πουλήσουν, καθώς και συνταξιοδοτικά ταμεία από το Κεμπέκ της Αυστραλίας και το Universities Superannuation Scheme του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία ενδέχεται να πουλήσουν, σύμφωνα με τους Times.

Τα νέα παιχνίδια της Σαουδικής Αραβίας

Σημαντικές επενδύσεις

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, περισσότερο γνωστό ως PIF, έχει γίνει μια σημαντική επενδυτική δύναμη σε όλον τον κόσμο, καθώς ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αναδιαμορφώνει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα με το δικό του μοντέλο κρατικού καπιταλισμού.

Το ταμείο στοχεύει να φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία μέχρι το 2030. Αυτό, εκτιμά το Bloomberg, θα έκανε το PIF το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, έναν τίτλο που τώρα κατέχει το ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας.

Η Ferrovial, της οποίας τα οικονομικά συμφέροντα σε αεροδρόμια εκτείνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και ένα μερίδιο σε έναν τερματικό σταθμό στο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής της στο London Heathrow.

Η εναέρια κυκλοφορία έχει ανακάμψει μετά την πανδημία, βοηθώντας το Heathrow να περιορίσει τις απώλειές του κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους.

Η αποχώρηση της ισπανικής εταιρείας τερματίζει σχεδόν δύο δεκαετίες παρουσίας στο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή