Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας θα αγοράσει μερίδιο 10% στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου στο πλαίσιο του ανασχηματισμού των μετόχων, και θα γίνει μερικός ιδιοκτήτης σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης μαζί με την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ.

Ferrovial: Πιθανή η πώληση του μεριδίου της στο Χίθροου

Το αμοιβαίο κεφάλαιο αγοράζει το μερίδιο από την ισπανική Ferrovial που πουλάει το 25% το οποίο κατέχει. Το υπόλοιπο 15% θα πάει στην Ardian, μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων με έδρα το Παρίσι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Για τη Ferrovial, η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα απροσδόκητο κέρδος 2,37 δισεκατομμυρίων λιρών (3 δισεκατομμύρια δολάρια) για ένα περιουσιακό στοιχείο που είχε προηγουμένως αποτιμήσει στο μηδέν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, περισσότερο γνωστό ως PIF, έχει γίνει μια σημαντική επενδυτική δύναμη σε όλον τον κόσμο, καθώς ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αναδιαμορφώνει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα με το δικό του μοντέλο κρατικού καπιταλισμού.

Το ταμείο στοχεύει να φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία μέχρι το 2030. Αυτό, εκτιμά το Bloomberg, θα έκανε το PIF το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, έναν τίτλο που τώρα κατέχει το ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας.

Η Ferrovial, της οποίας τα οικονομικά συμφέροντα σε αεροδρόμια εκτείνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και ένα μερίδιο σε έναν τερματικό σταθμό στο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής της στο London Heathrow.

Η εναέρια κυκλοφορία έχει ανακάμψει μετά την πανδημία, βοηθώντας το Heathrow να περιορίσει τις απώλειές του κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους.

Η αποχώρηση της ισπανικής εταιρείας τερματίζει σχεδόν δύο δεκαετίες παρουσίας στο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μακροχρόνιος Συνεργάτης

Η Ardian και το δημόσιο ταμείο της Σαουδικής Αραβίας θα είναι ανέμεσα σε άλλους  ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, που κατέχει το 20%, και των μικρότερων επενδυτών Caisse de dépôt et placement du Québec, του κρατικού επενδυτικού ταμείου GIC της Σιγκαπούρης και της Alinda Capital Partners των ΗΠΑ. Κάθε ένας εξ αυτών έχει μερίδιο κάτω του 13%.

Η μετοχή της Ferrovial σημείωσε άνοδο έως και 3,2% στα 31,94 ευρώ στο ισπανικό χρηματιστήριο.

Το PIF ανακοίνωσε ότι η αγορά είναι «σύμφωνη με τη στρατηγική της να υποστηρίξει την επιχείρηση ως μακροπρόθεσμο συνεργάτη», αποκαλώντας το Heathrow «αεροδρόμιο παγκόσμιας κλάσης».

Η συμφωνία του Χίθροου υπόκειται σε εγκρίσεις, καθώς και στα δικαιώματα των υφιστάμενων μετόχων να συμμετάσχουν στη συναλλαγή ως πωλητές ή αγοραστές βάσει προηγούμενης συμφωνίας μετόχων.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ενώ το βρετανικό αεροδρόμιο παραμένει μια σημαντική παγκόσμια πύλη, οι προοπτικές ανάπτυξής του μειώθηκαν λόγω της έλλειψης προόδου σε έναν τρίτο διάδρομο προσγείωσης, περιορίζοντας τη χωρητικότητα. Την ίδια στιγμή, προορισμοί όπως η Τουρκία, το Κατάρ και το Ντουμπάι επεκτείνουν επιθετικά τα αεροδρόμιά τους, λειτουργώντας συχνά όλο το εικοσιτετράωρο.

Πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η PIF κατέχει επίσης την ποδοσφαιρική ομάδα Newcastle United FC, μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για επενδύσεις σε αθλητικά περιουσιακά στοιχεία. Η PIF κατέχει επίσης μερίδιο στην Aston Martin.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε μια ελκυστική αγορά για επενδυτές από τον Κόλπο — το Κατάρ κατέχει μερίδιο στη μητρική IAG SA της British Airways, καθώς και περιουσιακά στοιχεία όπως το πολυκατάστημα Harrods στο Λονδίνο και μια σειρά από πολυτελή ξενοδοχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή