Μια συμφωνία για το καθεστώς του βρετανικού εδάφους του Γιβραλτάρ μετά το Brexit  εξαρτάται από τη συμφωνία για τη χρήση του αεροδρομίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Το καθεστώς του Γιβραλτάρ και ο τρόπος αστυνόμευσης των συνόρων με την Ισπανία αποτελούν σημεία διαμάχης από τότε που η Βρετανία ψήφισε το 2016 υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η ΕΕ πρόκειται να έχουν περαιτέρω συνομιλίες για το θέμα την Τετάρτη.

Ο Αλβάρες είπε ότι η Ισπανία υπέβαλε στο Ηνωμένο Βασίλειο μια πρόταση που περιλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών, την αφαίρεση των φυσικών συνόρων μεταξύ του Γιβραλτάρ και της Ισπανίας και τη χρήση του αεροδρομίου.

Κοντά σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ δηλώνει η ισπανική κυβέρνηση

«Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποφασίσει αν θέλει αυτό ή την απλή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», ανέφερε ο Ισπανός υπουργός στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Η συμφωνία

«Για μένα φαίνεται σαν πρόοδος ότι οι πτήσεις μπορούν να έρθουν από ισπανικά αεροδρόμια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προωθώντας τον τουρισμό και τις διμερείς σχέσεις. Το αεροδρόμιο πρέπει να περιλαμβάνεται στη συμφωνία» επεσήμανε,

Το Γιβραλτάρ, ένας θύλακας στο νότιο άκρο της Ισπανίας, βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από τον 18ο αιώνα, αλλά αποκλείστηκε από τη συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

Η Ισπανία, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ώρες πριν από την πλήρη έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ, ότι το Γιβραλτάρ θα παραμείνει μέρος των συμφωνιών της ΕΕ, όπως ο Χώρος Σένγκεν, και η Ισπανία θα αστυνομεύει το λιμάνι και το αεροδρόμιο, μέχρι να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση.

Η Ισπανία παραχώρησε το φυλάκιο, που φημίζεται για τον πανύψηλο βράχο του, στη Βρετανία το 1713, αλλά έχει ζητήσει από καιρό να επιστρέψει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση