Σε συμφωνία για την εξεύρεση οριστικής λύσης για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Γιβραλτάρ μετά το Brexit, πλησιάζουν Μαδρίτη και Λονδίνο.

«Βλέπω ένα εποικοδομητικό πνεύμα από τη βρετανική πλευρά στη συμφωνία που σχετίζεται με το Γιβραλτάρ», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Το καθεστώς του Γιβραλτάρ και ο τρόπος αστυνόμευσης των συνόρων με την Ισπανία αποτελεί σημείο διαμάχης από την ψηφοφορία της Βρετανίας το 2016 για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χερσόνησος αποκλείστηκε από τη συμφωνία αποχώρησης που επιτεύχθηκε μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

Κίνα: Καλωσορίζουμε τις ξένες επενδύσεις – Μήνυμα του Πεκίνου από το Νταβός

Σε καλό δρόμο

Η Ισπανία, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ώρες πριν από την πλήρη έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ, ότι το Γιβραλτάρ θα παραμείνει μέρος των συμφωνιών της ΕΕ, όπως ο χώρος Σένγκεν και η Ισπανία θα αστυνομεύει το λιμάνι και το αεροδρόμιο, εν αναμονή διαρκούς λύσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ισπανία έστειλαν στη Βρετανία πρόταση που περιελάμβανε τη διατήρηση των χερσαίων συνόρων του Γιβραλτάρ προς την Ισπανία ανοιχτά στα τέλη του 2022 και τη διασφάλιση της ελεύθερης ροής ανθρώπων μεταξύ της Ισπανίας και του θύλακα.

«Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία. Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα, αλλά από τις συναντήσεις που είχα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανία Τζέιμς Κλέβερλι βλέπω ότι και οι δύο θέλουμε τη συμφωνία και εργαζόμαστε πραγματικά πάνω σε αυτήν», δήλωσε ο Αλμπάρες, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

«Η εμπειρία μου με το Brexit είναι ότι κανένα χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ισπανία παραχώρησε το βραχώδες φυλάκιο στις εκβολές της Μεσογείου Θάλασσας στη Βρετανία το 1713, αλλά έχει ζητήσει από καιρό να επιστραφεί. Το 2002, το 99% των ψηφοφόρων στο Γιβραλτάρ απέρριψε την ιδέα να μοιραστεί η Βρετανία κυριαρχία με την Ισπανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα