Ο Χαβιέ Μιλέι ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Αργεντινής την Κυριακή, υποσχόμενος να εξαλείψει τον πληθωρισμό και να σώσει την ταραγμένη οικονομία της χώρας, με ένα πρόγραμμα «θεραπείας του σοκ» που βασίζεται σε δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Ο αυτοαποκαλούμενος αναρχοκαπιταλιστής ηγέτης, ο οποίος κέρδισε τους παραδοσιακούς πολιτικούς συνασπισμούς της Αργεντινής τον περασμένο μήνα, ορκίστηκε σε τελετή στο Κογκρέσο, φορώντας την προεδρική κορδέλα, με πλήθη υποστηρικτών του να ζητωκραυγάζουν, και υπό τη μουσική υπόκρουση του άσματος «Freedom , Freedom».

Στη συνέχεια έδωσε ένα θλιβερό μήνυμα στο έθνος, προειδοποιώντας ότι οι Αργεντινοί θα πρέπει να υπομείνουν επιπλέον πόνο όσο εργάζεται για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του. Η απερχόμενη κυβέρνηση του Αλμπέρτο ​​Φερνάντες έχει ;enan φυτέψει πληθωρισμό που θα μπορούσε να φτάσει το 15.000% εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει πορεία, είπε.

Αργεντινή: «Δεν υπάρχουν λεφτά» ξεκαθάρισε μετά την ορκομωσία του ο Χαβιέ Μιλέι

«Μας έχουν καταστρέψει τις ζωές», υπογράμμισε: «Δεν υπάρχουν χρήματα». Και επανέλαβε τη δέσμευσή του να περικόψει γρήγορα τις δαπάνες, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική, ούτε πολύς χρόνος». Η οικονομία θα επιδεινωθεί βραχυπρόθεσμα πριν αλλάξει, πρόσθεσε.

Παρουσίες

Στην τελετή παρευρέθηκαν οι πρόεδροι της Λατινικής Αμερικής της Ουρουγουάης, της Παραγουάης και της Χιλής, μαζί με ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν και του Ουκρανού Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Βραζιλιάνος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δεν παρευρέθηκε στα εγκαίνια του, εκπροσωπούμενος από τον υπουργό Εξωτερικών του.

Όπως θυμίζει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι ριζοσπαστικές προτάσεις του Μιλέι για τον περιορισμό του πληθωρισμού – όπως η εισαγωγή του δολαρίου ως εναλλακτική λύση στο πέσο και το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας – βρήκαν απήχηση στους Αργεντινούς που είναι εξοργισμένοι με τον πληθωρισμό που καλπάζει με ρυθμό περισσότερο από 140% ετησίως.

Στροφή στον ρεαλισμό

Ωστόσο, σε μια απροσδόκητη στροφή προς τον ρεαλισμό, φαίνεται ότι αφήνει για αργότερα τις ριζοσπαστικές λύσεις και δίνει προτεραιότητα σε ένα κλασικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα πρώτα του μέτρα θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Τα πρώτα σημάδια ρεαλισμού του Μιλέι έγιναν εμφανή με τις πρώτες επιλογές του υπουργικού συμβουλίου, οι οποίες ικανοποίησαν τους επενδυτές και προκάλεσαν ένα ράλι στα ομόλογα και τις μετοχές.

Διόρισε την Πατρίσια Μπούλριχ, μια πρώην αντίπαλο ως υπουργό ασφαλείας του. Και παρέδωσε την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών στον Λουίς Καπούτο, πρώην επικεφαλής οικονομικών και πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος διαπραγματεύτηκε επίσης με επενδυτές χρέους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη διακυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι.

Στη συνέχεια, ο Καπούτο επέλεξε τον επί χρόνια συνάδελφό του Santiago Bausili, βετεράνο της Deutsche Bank και της JPMorgan Chase & Co, για να διευθύνει την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής.

Έρχονται δύσκολες μέρες

Ο Μιλέι θα χρειαστεί αιχμηρές πολιτικές δεξιότητες για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη και σχετικά μεγάλη περίοδο υψηλό πληθωρισμού σε συνδυασμό με την οικονομική στασιμότητα που επιδεινώθηκε από τα μέτρα λιτότητας. Ο στασιμοπληθωρισμός είναι πιθανό να διαρκέσει για περισσότερο από ένα χρόνο στη χώρα, προειδοποιεί τους Αργεντινούς, των οποίων η ανοχή στον οικονομικό πόνο μπορεί γρήγορα να εξαντληθεί μετά από χρόνια αποτυχημένων πολιτικών σταθεροποίησης.

Επιπλέον, θα πρέπει να οικοδομήσει μια βάση υποστήριξης σε ένα κατακερματισμένο Κογκρέσο του οποίου οι νομοθέτες έχουν απορρίψει τα τελευταία χρόνια τις συμφωνίες του ΔΝΤ και τα νομοσχέδια προϋπολογισμού που πρότειναν οι πρόεδροι των κομμάτων τους. Η στροφή του στον ρεαλισμό θεωρείται ως μια προσπάθεια να χτίσει γέφυρες στο Κογκρέσο προκειμένου να κερδίσει ψήφους για το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Μια άλλη πρόκληση για τον πρόεδρο θα είναι να διατηρήσει τη λαϊκή υποστήριξη εν μέσω πιθανών περικοπών στις κρατικές επιδοτήσεις που φέρνουν επί του παρόντος κάποια ανακούφιση στους ευάλωτους Αργεντινούς, ιδιαίτερα στο 45% του πληθυσμού που ζει στη φτώχεια.

Ισχυρά εργατικά συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα έχουν ήδη ορκιστεί να αντισταθούν στην εκστρατεία λιτότητας του, αν και έχει υποσχεθεί ότι οι περικοπές δαπανών δεν θα επηρεάσουν τους φτωχούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή