Στις καλένδες οδηγείται η προωθούμενη για την ερχόμενη εβδομάδα εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, τις οποίες επικαλείται το Politico,  η Βραζιλία είπε στην ΕΕ ότι η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα είναι δυνατή, καθώς θα απαιτηθεί η έγκριση της επερχόμενης κυβέρνησης της Αργεντινής για εκκρεμή ζητήματα, όπως η πολιτική περιορισμού της αποψίλωσης των δασών.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες, ήλπιζαν να ολοκληρώσουν μια εμπορική συμφωνία με τις χώρες της Mercosur — Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη και Αργεντινή — εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Νότιας Αμερικής στις 7 Δεκεμβρίου στη Βραζιλία.

«Άπιαστο όνειρο» η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής

Όμως η Αργεντινή έχει ενημερώσει τη Βραζιλία, προεδρεύουσα στη Mercosur, ότι δεν θα μπορέσει να αναλάβει νέες δεσμεύσεις στις διαπραγματεύσεις και ότι σκοπεύει να αφήσει τις αποφάσεις στον νέο πρόεδρο Χαβιέ Μιλέι, έναν αναρχοκαπιταλιστή αουτσάιντερ που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή τον Νοέμβριο.

Κατόπιν αυτού, όπως έγραψε το CNN Brasil, ένας πιθανός γύρος διαπραγματεύσεων που είχε οριστεί για το Ρίο ντε Τζανέιρο κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Mercosur ακυρώθηκε.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνάντηση της Mercosur την Πέμπτη.

Οι Buenos Aires Times ανέφεραν παράλληλα, ότι ούτε η αντιπροσωπεία της ΕΕ με επικεφαλής τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο, δεν θα ταξιδέψει στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τη σύνοδο κορυφής της Mercosur στις 7 Δεκεμβρίου.

Ανησυχία

Η νίκη του Μιλέι κατέπληξε πολλούς στην ΕΕ, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες ότι θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις συνομιλίες σχετικά με μια εμπορική συμφωνία ορόσημο. Κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας, ο Μιλέι απείλησε να αποχωρήσει από τη Mercosur, χαρακτηρίζοντάς τη «φαινομενική αποτυχία»  και «τελωνειακή ένωση κακής ποιότητας που δημιουργεί στρεβλώσεις στο εμπόριο και βλάπτει τα μέλη της».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι περιβαλλοντικές παραχωρήσεις που έλαβε η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της Mercosur υπολείπονται των αναγκαίων.

«Δεν μπορώ να ζητήσω από τους αγρότες μας, τους βιομήχανους μας στη Γαλλία και οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη να καταβάλουν προσπάθειες για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, ενώ ξαφνικά καταργούνται όλοι οι δασμοί για την εισαγωγή αγαθών που δεν υπόκεινται σε αυτούς τους κανόνες», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους το Σάββατο μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι. «Προστέθηκαν μερικές προτάσεις στην αρχή και στο τέλος του κειμένου για να ευχαριστήσουν τη Γαλλία — αλλά αυτό δεν λειτουργεί », είπε ο Μακρόν.

Ελπίδες

Η φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της, η οποία ήταν επίσης στη συνάντηση COP28 στο Ντουμπάι, διατήρησε την ελπίδα για μια συμφωνία ΕΕ-Mercosur. «Η ΕΕ και η Mercosur συμμετέχουν σε έντονες και εποικοδομητικές συζητήσεις με σκοπό την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας πολιτικής, συνεργασίας και εμπορίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», ανέφερε.

«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με εποικοδομητικό πνεύμα με φιλοδοξία να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα», ανέφερε η Επιτροπή.

Ο Λούλα της Βραζιλίας πρόκειται να συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς τη Δευτέρα στο Βερολίνο για διμερείς διαβουλεύσεις. Η Γερμανία είναι ισχυρός υποστηρικτής της συμφωνίας Mercosur.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή