Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι τον έχει χαρακτηρίσει ως τον «Μέσι των χρηματοπιστωτικών» για την επιτυχία του να βγάλει τη χώρα εν μέσω κρίσης στις αγορές. Τώρα ο Λουίς «Τότο» Καπούτο αναλαμβάνει ξανά καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, αυτή τη φορά υπό τη ριζοσπαστική κυβέρνηση του Χαβιέ Μιλέι, κι ελπίζει ότι θα καταφέρει να αντιμετωπίσει μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας η οποία διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών.
Οι αγορές θεωρείται ότι τον συμπαθούν και δέχτηκαν με ανακούφιση την τοποθέτησή του σε αυτή τη νευραλγική θέση –αν και πολλοί επενδυτές έχουν χάσει στο παρελθόν χρήματα λόγω των πολιτικών που ακολούθησε και τη στάση που κράτησε απέναντι στο ΔΝΤ, με το οποίο έχει κοντραριστεί σκληρά.
Οι προκλήσεις για τον Καπούτο είναι πολλές. Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 140%, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν εξαντληθεί και η οικονομική δραστηριότητα πλήττεται από νομισματικούς ελέγχους, καθώς και από ελέγχους στις εισαγωγές προϊόντων και στις τιμές που εισήγαγε η αριστερή περονιστική κυβέρνηση, η οποία έχασε τελικά τις εκλογές από τον Μιλέι. Επίσης εκκρεμεί και πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο 58χρονος Καπούτο όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις που θα δημιουργηθούν εάν τελικά ο νέος πρόεδρος κάνει ότι έχει υποσχεθεί προεκλογικά. Ο Μιλέι έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής και ότι θα δολαροποιήσει την οικονομία συνδέοντας το εθνικό νόμισμα με το αμερικανικό νόμισμα.
Πλούσιο βιογραφικό
Τώρα αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να ισορροπήσει μεταξύ των πιο ριζοσπαστικών πολιτικών που έχει προτείνει, προεκλογικά τουλάχιστον, ο νέος πρόεδρος της χώρας Χαβιέ Μιλέι και τυχόν πιο ορθόδοξων πολιτικών που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών της χώρας και διεθνών παραγόντων.
Σε αντίθεση με το Μιλέι, ο οποίος θεωρείται ως νέος πολιτικός χωρίς κάποια μεγάλη εμπειρία στη διακυβέρνηση ή επαφές με τα δρώμενα με επιχειρήσεις της Αργεντινής, ο Καπούτο έχει δείξει τις ικανότητές του πολλές φορές στο παρελθόν.
Το βιογραφικό του είναι πλούσιο –και ταραχώδες. Έχει διατελέσει στέλεχος της Wall Street αφού έχει εργαστεί για τις τράπεζες JPMorgan και Deutsche Bank. Επίσης έχει διατελέσει πρώην υπουργός Οικονομικών και επίσης έχει περάσει από τη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας υπό τον συντηρητικό πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι.
Ο Καπούτο διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2017 -και αργότερα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στην κυβέρνηση Μάκρι. Μετά τη διευθέτηση το 2016 πολυετούς σύγκρουσης για το χρέος απέναντι σε διεθνείς πιστωτές, το 2017 βοήθησε να αντλήσει η χώρα περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια με την πώληση ομολόγου διάρκειας 100 ετών. Θεωρήθηκε τότε ως το άτομο κλειδί που κατάφερε να λάβει διεθνή χρηματοδότηση για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.
Ο Καπούτο βοήθησε συνέβαλε στη διαπραγμάτευση συμφωνίας ύψους 57 δις δολ με το ΔΝΤ το 2018, η οποία όμως τελικά δεν πέτυχε και η χώρα προχώρησε σε άλλο πακέτο στήριξης από το Ταμείο.
Ο Αλεχάντρο Βέρνερ, ο οποίος ηγήθηκε των συνομιλιών με τον Καπούτο εκείνη την εποχή ως υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε στο Reuters ότι και οι δύο πλευρές θα κοιτάξουν να ξεκινήσουν από το μηδέν ώστε να βοηθήσουν στην αναβίωση του προγράμματος βοήθειας.
Αυτή τη φορά όμως οι προσπάθειές του μπορεί να αποδειχθούν δυσκολότερες σχολίαζε το Reuters, με την Αργεντινή να είναι πιεσμένη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, να έχει μαύρη τρύπα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα και να έχει επιβάλλει σειρά νομισματικών ελέγχων που πλήττουν την αγορά συναλλάγματος.
Θετικές οι αγορές
Μέχρι τώρα οι εγχώριες αγορές έχουν δεχτεί θετικά την αλλαγή κυβερνητικού σχήματος στο Μπουένος Άιρες αφού ο τοπικός χρηματιστηριακός δείκτης Merval σημειώνει άνοδο 28%, ενώ οι τιμές για τα κρατικά ομόλογα της Αργεντινής και ειδικά αυτά που λήγουν το 2030 έχουν αυξηθεί 22% στα 37,2 σεντς για το δολάριο σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times.
Η μεγάλη κόντρα με το ΔΝΤ
Ως υπουργός Οικονομικών του προηγούμενου προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι ο Καπούτο ηγήθηκε τεράστιας ώθησης δανεισμού της χώρας. Ως υπουργός Οικονομικών το 2016, συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστωτές για να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Αργεντινής στις διεθνείς αγορές. Αργότερα πούλησε ομόλογα σε δολάρια διάρκειας 100 ετών και αξίας 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αψηφώντας όσους προειδοποιούσαν για την ιστορία πολλαπλών χρεοκοπιών της Αργεντινής.
Η εμπιστοσύνη της αγοράς τελικά όμως εξατμίστηκε το 2018, ωθώντας τον Μάκρι να συνάψει δάνειο ρεκόρ ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ και στη συνέχεια, το 2020, η Αργεντινή (ξανα)χρεοκόπησε. Ανάμεσα στα ομόλογα από τα οποία επενδυτές έχασαν πολλά, ήταν και τα 100ετή του Καπούτο.
Το 2018 διετέλεσε για τρεις μήνες μόνο ως κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής, θέση από την οποία παραιτήθηκε όταν οι εντάσεις μεταξύ του ίδιου και των αξιωματούχων του ΔΝΤ τον ώθησαν να φύγει από το πόστο αυτό. Η κόντρα τότε έγκειτο στο γεγονός ότι το ΔΝΤ του αρνήθηκε να επιτρέψει την αποδέσμευση επιπλέον κεφαλαίων για παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος.
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ