Η ευρωζώνη δεν θα καταφέρει να γλιτώσει από την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία, με την οικονομία της να συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, από αναλυτές. Ήπια ανάκαμψη παρατηρείται στις αρχές του 2024.

«Αμφιβάλλουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανοδικής πορείας», δήλωσε ο Joerg Angele, οικονομολόγος στην Bantleon Bank. «Οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, ειδικά αυτοί που προέρχονται από τη μαζική αύξηση των επιτοκίων».

Βαρίδι στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη αναδεικνύεται η Γερμανία,  η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Βυθισμένη σε μια δημοσιονομική κρίση, και στην αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η χώρα αναμένεται να βιώσει ύφεση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο — περισσότερο από την αρχικά προβλεπόμενη πτώση 0,1%.

Γιατί η Ευρώπη πρέπει να εύχεται να μην πέσουν σε ύφεση οι ΗΠΑ (γράφημα)

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2023 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2022, και κατά 0,5% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ υποχώρησε οριακά κατά 0,1% στην ευρωζώνη, ενώ παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ.

Διαφωνίες

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Bloomberg, έρχονται σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία προβλέπει ότι η ζώνη του ευρώ των 20 εθνών θα επιστρέψει σε ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, βοηθούμενη από την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού και την ισχυρή αγορά εργασίας.

Ενώ ένας σημαντικός αντίθετος άνεμος προήλθε από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, η πρόσφατη επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή εξέπληξε τις αγορές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της μόλις την άνοιξη.

Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Ωστόσο, οι τριμηνιαίες προβλέψεις αυξήθηκαν περισσότερο πέρα ​​από αυτό και δεν προβλέπουν μείωση των κερδών των τιμών στον στόχο του 2% της ΕΚΤ κατά την περίοδο που καλύπτει η δημοσκόπηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα