Η επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ αλλά και η συσκότιση των προοπτικών της ευρωοικονομίας τροφοδοτούν τις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρωταγωνιστήσει στον κύκλο της μείωσης των επιτοκίων που αναμένεται να ακολουθήσουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Οι traders στις αγορές swaps ποντάρουν ότι θα μειωθεί το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 4% ως το Μάρτιο ενώ αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τις συνολικές μειώσεις των επιτοκίων σε 6 των 25 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του 2024. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Νοέμβρη προέβλεπαν ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει μέσα στην επόμενη χρονιά τρεις ή τέσσερις μειώσεις επιτοκίων.

Οι γκάφες των κεντρικών τραπεζών υπονομεύουν τις συζητήσεις για τα επιτόκια

«Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα που έχει συσφίγξει πολύ, ενδεχομένως σημαντικά» επισημαίνει ο ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην T Rowe Price, Κουεντίν Φιτζσίμονς. «Οι κίνδυνοι ύφεσης υποτιμώνται στην ευρωζώνη, η οποία βασίστηκε σε πολύ χαμηλά επιτόκια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε μια εξαιρετικά γρήγορη μετάβαση σε πολύ υψηλότερα επιτόκια πολιτικής».

Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βαδίζουν σε μια λεπτή γραμμή, καθώς ο πληθωρισμός  επιβραδύνθηκε σε 2,4% ετησίως τον Νοέμβριο, αιφνιδιάζοντας για τρίτο συνεχόμενο μήνα τους οικονομολόγους. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν υπολογίζονται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παραμένει στο 3,6%, αρκετά υψηλότερα από το στόχο του 2%, ενώ η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει στάσιμη για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Την προσδοκία για την πρόωρη σε σχέση με τις μέχρι πρόσφατα εκτιμήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τροφοδότησαν και τα σχόλια της Ιζάμπελ Σναμπέλ, η οποία είναι από τις πιο ηχηρές φωνές του στρατόπεδου των γερακιών. Η Σναμπέλ είπε ότι η «αξιοσημείωτη» υποχώρηση του πληθωρισμού καθιστά περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων «μάλλον απίθανες».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικής της Pictet Wealth Management, Φρέντερικ Ντουγκρόζετ, θα ενισχυθεί η εκτίμηση των επενδυτών ότι τα επιτόκια θα μειωθούν σύντομα ακόμα και αν η πρόεδρος της ΕΤΚ, Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει να μην κηρύττει τη νίκη έναντι του πληθωρισμού. «Από τη στιγμή που λέτε ότι δεν πρόκειται να κάνετε νέα αύξηση, αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κίνηση είναι μια μείωση και ανοίγει την πόρτα στους επενδυτές που κάνουν εικασίες για το πόσο σύντομα θα συμβεί αυτό» καταλήγει ο Ντουγκρόζετ.

Oι προβλέψεις για Fed και Τράπεζα της Αγγλίας

Ενώ οι traders έχουν αυξήσει τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων από τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες, οι κινήσεις ήταν πιο έντονες για την ΕΚΤ, η οποία άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τέσσερις μήνες μετά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Μέχρι πρόσφατα οι προβλέψεις της αγοράς ανέφεραν ότι θα ήταν από τις τελευταίες κεντρικές τράπεζες που θα άρχιζαν να μειώνουν τα επιτόκια.

«Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα το 2024 να μιλάμε για την Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε το 2019, ως μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από χρόνια ανεπαρκή συνολική ζήτηση» σημειώνει ο επικεφαλής των επιτοκίων της G10 στην Bank of America, Ραλφ Πρέσερ και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι μια διαφορετική περίπτωση, καθώς η οικονομία της παραμένει ισχυρή.

Οι επενδυτές  εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve θα αποφασιστεί τον Μάιο και θα προχωρήσει σε  πέντε μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι επενδυτές αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσει τις μειώσεις τον Ιούνιο και ότι θα προβεί σε περίπου τρεις μειώσεις κατά τη διάρκεια του 2024.

«Ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη έχει γενικά αντέξει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε στις αρχές του 2023, αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για την ευρωζώνη» τονίζει ο Μάικ Ριντέλ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου ομολόγων στην Allianz Global Investors. «Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη παγκοσμίως αλλά και στην Ευρώπη θα είναι πιο αδύναμη και κατά το επόμενο εξάμηνο, καθώς όλες οι αυξήσεις των επιτοκίων αρχίζουν να δαγκώνουν πραγματικά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή