Το μέσο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για πληρωμές με τραπεζογραμμάτια ήταν 101 μικρομονάδες (µPt) ανά πολίτη της ζώνης του ευρώ το 2019. Αυτό ισοδυναμεί με οδήγηση αυτοκινήτου για 8 χλμ. ή με το 0,01% των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ετήσιων καταναλωτικών δραστηριοτήτων ενός Ευρωπαίου.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα μελέτης την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η οποία αναλύει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τραπεζογραμματίων του ευρώ ως μέσου πληρωμής.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Η μελέτη υπολογίζει τις δυνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλων των δραστηριοτήτων ενός πλήρους κύκλου ζωής των τραπεζογραμματίων ευρώ – από την απόκτηση πρώτων υλών, την παραγωγή, τη διανομή και την κυκλοφορία έως τη διάθεση από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ. Βασίζεται στη μεθοδολογία περιβαλλοντικού αποτυπώματος προϊόντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αξιοποιεί τις εργασίες που είχαν ξεκινήσει κατά την αξιολόγηση του κύκλου ζωής της πρώτης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ το 2004.

Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τραπεζογραμματίων ευρώ ως μέσου πληρωμής είναι η κατανάλωση ενέργειας των αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ) και η μεταφορά, και ακολουθούν η επεξεργασία από τις ΕθνΚΤ, η παραγωγή του χαρτιού και η εξακρίβωση της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων στα καταστήματα. Η μεγάλη διάρκεια ζωής των τραπεζογραμματίων και το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται για πολλές πληρωμές σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της παραγωγής τραπεζογραμματίων είναι μικρότερες από τις επιπτώσεις της μεταφοράς και της διανομής.

Φιλικά προς το περιβάλλον

«Το Ευρωσύστημα έχει δεσμευθεί να καταστήσει τα τραπεζογραμμάτια ευρώ όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το περιβάλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα μετρητά είναι ευρέως διαθέσιμα και αποδεκτά,» δήλωσε Piero Cipollone, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Από το 2004 το Ευρωσύστημα καταβάλλει προσπάθειες να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τραπεζογραμματίων ευρώ, π.χ. χρησιμοποιώντας μόνο 100% βιώσιμο βάμβακα και απαγορεύοντας την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων των τραπεζογραμματίων.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές ATM και οι τράπεζες έχουν κάνει πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μηχανημάτων τους. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ΑΤΜ συνέβαλε σε μείωση κατά 35% του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος μεταξύ 2004 και 2019.

Εκτενής έρευνα

Διεξάγεται εκτενής έρευνα και ανάπτυξη προκειμένου να καταστούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ ακόμη πιο φιλικά προς το περιβάλλον σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ διερευνά εναλλακτικές μεθόδους διάθεσης των απορριμμάτων των τραπεζογραμματίων, όπως ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων, και πιθανές βελτιώσεις των υλικών και των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία εκτύπωσης.

Οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται επίσης στην ευρύτερη δέσμευση της ΕΚΤ να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εντός των ορίων της εντολής της και να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ετήσια Περιβαλλοντική Δήλωση της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη