Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν στην πρόωρη έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν από την Κριστίν Λαγκάρντ αυτή την εβδομάδα.

Στρατηγικοί αναλυτές και επενδυτές υποστηρίζουν ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν περισσότερες πιθανότητες για απώλειες παρά κέρδη μετά την Πέμπτη, όταν η ΕΚΤ θα εκδώσει την τελική πολιτική της απόφαση για το έτος. Αυτό οφείλεται στο πρόσφατο ισχυρό ράλι που έχει ήδη στείλει τις γερμανικές αποδόσεις αναφοράς στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλιο, περίπου στο 2,2%.

Όπως γράφει το Bloomberg, οποιοσδήποτε «περιστερίσιος» τόνος από την πρόεδρο Λαγκάρντ απλώς θα επικυρώσει τα τρέχοντα στοιχήματα της αγοράς για έως και έξι περικοπές 25 μονάδων βάσης κατά τη διάρκεια του 2024 και θα επιτρέψει στα ομόλογα να διατηρήσουν τα πρόσφατα κέρδη. Ωστόσο, ένας εκπληκτικά επιθετικός τόνος θα μπορούσε να επαναφέρει τις γερμανικές αποδόσεις πάνω από το 2,4%, σύμφωνα με την TwentyFour Asset Management.

Η επενδυτική βαθμίδα «ρίχνει» το κόστος δανεισμού

Ο Έλιοτ Χέντοφ, επικεφαλής έρευνας μακροοικονομικής πολιτικής στην State Street, εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος για ξεπούλημα στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, όποια κι αν είναι η ρητορική της ΕΚΤ.

Γεράκια vs περιστέρια

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν πάνω από 40 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές αύξησαν δραματικά τα στοιχήματα για περικοπές της ΕΚΤ το επόμενο έτος, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός και η οικονομική δραστηριότητα ήταν πιο ήπια από το αναμενόμενο.

Η ανατιμολόγηση έγινε με στροβιλοσυμπιεστή την περασμένη εβδομάδα, αφού το μέλος της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ένα διάσημο γεράκι, είπε ότι η πτώση του πληθωρισμού ήταν «αξιοσημείωτη», ένα σχόλιο που θεωρήθηκε από τις αγορές ως ένδειξη ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούν πλήρως πέντε μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. το επόμενο έτος, με μια έκτη να θεωρείται πιθανή. Μόλις πριν από έναν μήνα, τα στοιχήματα αφορούσαν μόλις τρεις περικοπές. Υπάρχει επίσης 70% πιθανότητα η πρώτη μείωση να συμβεί τον Μάρτιο, ένα σενάριο που μόλις και μετά βίας είχε σχεδιαστεί από τις αγορές πριν από λίγο καιρό.

Αυτή είναι μια αρκετά ακραία προοπτική, δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν εμφανίζονται βιαστικοί. Για γεράκια όπως ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, παραμένει ο κίνδυνος να επιστρέψει ο πληθωρισμός και έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να πει ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.

«Θα είναι εύκολο για τη Λαγκάρντ να εμφανιστεί ως πιο επιθετική έναντι της αγοράς», δήλωσε η Orla Garvey, ανώτερη διευθύντρια χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Federated Hermes. «Θα εξετάσω αν ή πώς θα προσαρμόσει το μάντρα της «υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Η ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή λειτούργησε ως υπενθύμιση για το πώς τα στοιχήματα αποδόσεων και ποσοστών είναι ευαίσθητα στα οικονομικά δεδομένα και στις ομιλίες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές