Ο θρύλος των εμπορευμάτων της Goldman Sachs, Ed Emerson, βγαίνει στη… σύνταξη. Από τον Μάρτιο του 2024 και μετά από περισσότερα από 24 χρόνια στον κολοσσό της Wall Street, ο επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά εμπορευμάτων θα δώσει τη θέση του στη νέα γενιά.

Θα τον διαδεχθούν ο Xiao Qin και ο Nitin Jindal, οι οποίοι θα ηγηθούν από κοινού της φημισμένης επιχείρησης εμπορευμάτων της τράπεζας. Ο μόλις 47 ετών Emerson, θα γίνει σύμβουλος της διεύθυνσης της Goldman Sachs, ενώ μόλις στα τελευταία τρία χρόνια έχει αποκομίσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια σε αμοιβές, την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος της GS, David Solomon έλαβε 77,5 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο.

Οι ταύροι της Goldman που κέρδισαν 3 δισ. στα commodities

Ο Emerson εντάχθηκε στην τράπεζα το 1999 ως αναλυτής και ανέβηκε στις βαθμίδες για να γίνει επικεφαλής το 2008 και στη συνέχεια partner το 2012.

«Έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των πετρελαϊκών επιχειρήσεων της εταιρείας», έγραψαν σε ένα σημείωμα οι Ashok Varadhan, Dan Dees και Jim Esposito, οι τρεις ηγέτες του παγκόσμιου τμήματος τραπεζών και αγορών της Goldman. Ο Emerson βοήθησε να «έχει η Goldman Sachs τη θέση ως κορυφαίας στα εμπορεύματα, κορωνίδα της συναλλακτικής δραστηριότητας», πρόσθεσαν.

Η σύγκρουση με τον Solomon

Εντός της GS, ο Emerson είναι επίσης γνωστός ως έντονος επικριτής της ηγεσίας του Solomo, διαφωνώντας με λάθη στρατηγικής που οδήγησαν σε ζημίες δισεκατομμυρίων. Σε μια πρόσφατη συνάντηση, ο βετεράνος των αγορών είπε στους συναδέλφους του ότι σκοπεύει να συνεχίσει να συμμετέχει και ότι είναι ακόμα στενός συνεργάτης με τον πρόεδρο της Goldman, John Waldron και τον εμπορικό προϊστάμενο, Ashok Varadhan.

Άλλωστε, η μονάδα στην οποία ηγήθηκε ήταν εδώ και πολύ καιρό γνωστή για στελέχη που προαλείφονταν για τα υψηλότερα κλιμάκια, ειδικά στους τομείς του εμπορίου, της διαχείρισης επενδύσεων, τους ανθρώπινους πόρους και ακόμη και ολόκληρη την τράπεζα — με τους Lloyd Blankfein και Gary Cohn να γίνονται Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος, αντίστοιχα.

Λύσεις

Η φήμη απειλήθηκε με τις κακές επιδόσεις της μονάδας που κορυφώθηκαν κατά το καταστροφικό 2017, όταν τα έσοδα από την επιχείρηση εμπορευμάτων μηδενίστηκαν. Αυτό πυροδότησε μια έντονη εσωτερική συζήτηση, με λύσεις ακόμη και της κατάργησης να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τότε ο 61χρονος Solomon έδειξε προθυμία να υποστηρίξει το τμήμα, μετά από μια σταθερή ανασκόπηση που ακολούθησε την άνοδό του ως Διευθύνων Σύμβουλος το 2018. Η πανδημία Covid-19 προκάλεσε μια ξέφρενη πορεία για τα εμπορεύματα και οι επακόλουθες γεωπολιτικές συγκρούσεις διαιώνισαν αυτήν την αστάθεια. Αυτό αποδείχθηκε όφελος για το τμήμα. Τα έσοδα του τμήματος εκτινάχθηκαν στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, όπως και αυτά που παρήγαγε η τράπεζα στην ακμή της, 15 χρόνια πριν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities