Οι τιμές του χρυσού κατέρριψαν ένα ακόμα υψηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα και ένας συνδυασμός γεωπολιτικών εντάσεων και συνεχιζόμενων αγορών από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Το κίτρινο μέταλλο ξεπέρασε τα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα πριν μετριαστεί ελαφρά και οι τιμές spot κυμαίνονταν περίπου στα 2.030 δολάρια ανά ουγγιά νωρίς την Παρασκευή.

Στην έκθεσή του για το Gold Outlook 2024 που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού σημείωσε ότι πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν τώρα μια «ήπια προσγείωση» στις ΗΠΑ – η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο χωρίς να προκαλέσει ύφεση – κάτι που θα ήταν θετικό για την παγκόσμια οικονομία.

Οι «ιδιορρυθμίες» του χρυσού και το μυστικό για σωστές επενδύσεις

Ο φορέας του κλάδου (που αντιπροσωπεύει εταιρείες εξόρυξης χρυσού) σημείωσε ότι ιστορικά, τα περιβάλλοντα ήπιας προσγείωσης «δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τον χρυσό, με αποτέλεσμα σταθερές έως ελαφρώς αρνητικές μέσες αποδόσεις».

«Έτσι, κάθε κύκλος είναι διαφορετικός. Αυτή τη φορά, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις σε ένα εκλογικό έτος για πολλές μεγάλες οικονομίες, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αγορά κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετη υποστήριξη για τον χρυσό», πρόσθεσε το WGC.

Οι αναλυτές του συμβουλίου σημείωσαν επίσης ότι η πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης δεν είναι «σε καμία περίπτωση βέβαιη», ενώ μια παγκόσμια ύφεση δεν είναι έχει βγει ακόμα από το τραπέζι.

«Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει πολλούς επενδυτές να διατηρούν αποτελεσματικούς αντισταθμιστές κινδύνου, όπως ο χρυσός, στα χαρτοφυλάκια τους», πρόσθεσε.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed

Ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς του WGC, John Reade, δήλωσε στο CNBC ότι οι τιμές του χρυσού πιθανότατα θα παραμείνουν περιορισμένες στο εύρος τιμών αλλά ασταθείς το επόμενο έτος. Αναμένει ότι θα αντιδράσουν σε επιμέρους σημεία οικονομικών δεδομένων που ενημερώνουν την πιθανή τροχιά της πολιτικής της Fed μέχρι να γίνει η πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Οι αγορές τιμολογούν αυτήν τη στιγμή την πρώτη μείωση 25 μονάδων βάσης στο επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed ήδη από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Ωστόσο, παρόλο που οι μειώσεις επιτοκίων συνήθως θεωρούνται καλά νέα για τον χρυσό (καθώς οι αποδόσεις μετρητών πέφτουν και οι αποταμιευτές αναζητούν επενδύσεις υψηλής απόδοσης αλλού), ο Reade τόνισε ότι δύο παράγοντες θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι «η αναμενόμενη χαλάρωση των επιτοκίων μπορεί να είναι λιγότερο αισιόδοξη για τον χρυσό από αυτήν εμφανίζεται στην επιφάνεια».

Πρώτον, εάν ο πληθωρισμός κρυώσει πιο γρήγορα από τα επιτόκια – όπως αναμένεται σε μεγάλο βαθμό – τότε τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν υψηλά. Και δεύτερον, η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση χρυσού από τους καταναλωτές.

Μια κατανομή χαρτοφυλακίου 6% έως 7% σε χρυσό θα ήταν «πολύ συνετή», λέει ο στρατηγικός αναλυτής.

Συνεχίζονται οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες

Ένας άλλος υποστηρικτικός παράγοντας για το κίτρινο μέταλλο είναι οι περαιτέρω αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Οι κεντρικές τράπεζες αποτελούν σημαντική πηγή ζήτησης στην παγκόσμια αγορά χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια και το 2023 είναι πιθανό να είναι έτος ρεκόρ. Το WGC αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί το 2024.

Ο Reade είπε ότι ο οργανισμός εξεπλάγη από τη σημαντική αύξηση των αγορών της κεντρικής τράπεζας το 2022 και ότι ο ρυθμός των αγορών συνεχίστηκε και φέτος.

Στην έκθεσή του, το WGC εκτίμησε ότι η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες πρόσθεσε 10% ή περισσότερο στην απόδοση του χρυσού το 2023 και σημείωσε ότι ακόμη και αν το 2024 δεν φτάσει στα ίδια ύψη, οι αγορές άνω της τάσης θα πρέπει να προσφέρουν επιπλέον ώθηση στις τιμές του χρυσού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities