Ο χρυσός είναι πολύτιμος γιατί υπάρχει πολύ λίγος πάνω στον πλανήτη. Μόνο 245.000 τόνοι χρυσού έχουν ανακαλυφθεί. Τα τρία τέταρτα έχουν εξορυχθεί – τα υπόλοιπα παραμένουν κάτω απ’ το έδαφος.

Όλος ο χρυσός που είχε ποτέ ανασκαφεί θα χωρούσε σε ένα κουτί 20 επί 20 μέτρων. Η σπανιότητά του και το βάρος είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές ιστορικά να καθορίζονται είτε από τις κυβερνήσεις είτε από μια μειοψηφία επενδυτών. Ήταν μια κατηγορία μη ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων.

Σήμερα, αντίθετα, ο καθένας μπορεί να αγοράσει ή να πουλήσει με ευκολία. Μόνο τα αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο κατέχουν χρυσό αξίας άνω των 200 δισ. δολαρίων. Οι τιμές υπακούουν πλέον στους νόμους των οικονομικών. Σίγουρα, ο χρυσός έχει τις ιδιορρυθμίες του — αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η σχετική αξία, συμβουλεύει ο αρθρογράφος των Financial Times Στούαρτ Κερκ.

Χρυσός: Νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τις 2.100 δολάρια

Ως εκ τούτου, ο χρυσός θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως οποιοδήποτε άλλο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο με μηδενικό πιστωτικό κίνδυνο και σταθερή αγοραστική δύναμη, σε αντίθεση ας πούμε με ένα εταιρικό ομόλογο, όπου η εταιρεία μπορεί να χρεοκοπήσει.

Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος, ότι η οικονομική κατάσταση πάει απ’ το κακό στο χειρότερο είναι λογικό να διαθέσετε ένα μέρος του επενδυτικού σας χαρτοφυλακίου σε χρυσό

Επειδή ο χρυσός δεν παράγει εισόδημα, η τιμή του θα πρέπει να αυξάνεται όταν πέφτουν οι αποδόσεις των εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων χαμηλής προεπιλογής και αντίστροφα. Και αυτό συμβαίνει. Ο χρυσός συσχετίζεται στενά με τις αλλαγές στις πραγματικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Η αξία του δολαρίου έχει επίσης σημασία (καθώς ο χρυσός τιμολογείται κυρίως σε αυτό το νόμισμα) όπως και η ζήτηση από μεγάλα παίκτες της αγοράς, όπως οι κεντρικές τράπεζες.

Αυτό για το οποίο όμως θα πρέπει να ενδιαφέρονται οι επενδυτές είναι οι αποδόσεις. Και η μακροπρόθεσμη απόδοση του χρυσού είναι καλή, αλλά υστερεί. Τον περασμένο αιώνα, για παράδειγμα, οι αμερικανικές μετοχές θα σας έκαναν έξι φορές πλουσιότερους, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια, δύο φορές.

Ωστόσο, μια ετήσια πραγματική απόδοση σχεδόν 8% τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι κάτι το ευκαταφρόνητο. Αυτό είναι κατά ένα τρίτο καλύτερο από τις αποδόσεις των μετοχών των αναδυόμενων αγορών – και διπλάσιο από αυτό των μετρητών.

Την τελευταία φορά που κατέρρευσε η παγκόσμια τάξη πραγμάτων, κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, οι επίσημες τιμές του χρυσού της κυβέρνησης των ΗΠΑ διατηρήθηκαν σταθερές στα 34 δολάρια ανά ουγγιά. Ο Covid οδήγησε σε αύξηση κατά ένα τρίτο το 2020, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6% την εβδομάδα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Επομένως, εάν πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούμε, ή η υπερθέρμανση του πλανήτη να μετατρέψει το κέντρο του Ντένβερ σε παραθαλάσσια οικόπεδα, είναι λογικό να διαθέσετε ένα μέρος του επενδυτικού σας χαρτοφυλακίου σε χρυσό.

Για τους υπόλοιπους από εμάς, είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για το εμπόριο μόνο, και υπάρχουν πολλά καλύτερα πράγματα για αγορά και πώληση που σας προσφέρουν επίσης εισόδημα προτού χάσετε χρήματα. Εκτός κι αν, αγαπάτε τον χρυσό ως κόσμημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τον απολαμβάνουν υπό μορφή κοσμημάτων. Σχεδόν το 80% του χρυσού που καταναλώνεται ετησίως, είτε εξορύχθηκε πρόσφατα είτε ανακυκλώνεται, χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοσμημάτων.

Αλλά, ο αρθρογράφος των FT, προτείνει να μην αγοράζετε ποτέ από κατάστημα. Η προσαύξηση σε κοσμηματοπωλεία είναι τόσο μεγάλη που καμία αύξηση στις τιμές του χρυσού δεν μπορεί ποτέ να αποφέρει θετική απόδοση της επένδυσής σας. Ακόμη και τα χρυσά αναμνηστικά νομίσματα με τον Βασιλιά Κάρολο ΙΙΙ από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο έχει τιμή 24% πάνω σε σχέση με την τιμή του χρυσού.

Υπάρχει, όμως, ένα μυστικό που μοιράζονται οι FT, που γνωρίζουν κάποιοι ειδικοί αγοράζοντας χρυσά δαχτυλίδια και βραχιόλια σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή του σκραπ.

Αυτό έγκειται στο να εγγραφεί κανείς σε έναν ιστότοπο μαζικών δημοπρασιών, αποφεύγοντας τις δημοπρασίες που επικεντρώνονται στα κοσμήματα και να αναζητήσετε τους όρους που σας ενδιαφέρουν, πχ αλυσίδα καρπού χρυσή.

Το κόλπο είναι να βρείτε το προϊόν που θέλετε σε μια μαζική πώληση. Για παράδειγμα, μια τεράστια δημοπρασία τυχαίων πραγμάτων, από έπιπλα μέχρι βικτοριανά παιχνίδια. Αυτά έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να παρακολουθούνται από ειδικούς στα κοσμήματα.

Μετά από ώρες πλειοδοσίας, οι άνθρωποι που ψάχνουν  αντίκες έχουν φύγει. Όσοι περιμένουν τις παρτίδες περιμένουν τα δικά τους ενδιαφέροντα. Κανείς δεν έχει ιδέα πώς να υπολογίσει την αξία του σκραπ του χρυσού εκτός από εσάς (βάρος πολλαπλασιασμένο επί την τρέχουσα τιμή πολλαπλασιασμένη επί τα καράτια δια 24).

Έτσι συχνά επενδύετε σε χρυσό σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή spot, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών και των φόρων του αγοραστή.

Δεν μπορείς να χάσεις. Λαμπερό όταν φορεθεί ή φτηνό δώρο. Μπορεί να πουληθεί στο Διαδίκτυο για καλό κέρδος ή για σκραπ αποφέροντας περισσότερα από ότι αγοράστηκε, ακόμα κι αν οι τιμές έχουν μειωθεί κάπως. Αυτή είναι καθαρή επένδυση σε χρυσό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities