Αφού ταλαντεύτηκε για αρκετή ώρα, η Wall Street κατάφερε τελικά να κλείσει θετικά, αποτυπώνοντας την ικανοποίηση της για τα νέα δεδομένα στο μέτωπο του πληθωρισμού, την ώρα που η Federal Reserve αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση πολιτικής της αύριο, μαζί με τις εκτιμήσεις της.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,48% στις 36.578 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,46% στις 4.643 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,70% στις 14.533 μονάδες.

Goldman Sachs: Τέλος εποχής για τον «θρύλο» των εμπορευμάτων

Παρά την επιφυλακτικότητα που υπήρξε, και οι τρεις κύριοι δείκτες άγγιξαν ενδοημερήσια νέα υψηλά 52 εβδομάδων, με τον S&P 500 να φτάνει στο υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2022. Ο Nasdaq και ο Dow άγγιξαν τα υψηλότερα ενδοημερήσια επίπεδά τους από τον Απρίλιο και τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, αντίστοιχα.

Ταύροι vs αρκούδες για την ανάγνωση του πληθωρισμού

Την ίδια ώρα, στη σκιά της συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,1% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση και 0,1% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones προέβλεψαν αυτήν την αύξηση, ενώ πλέον ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει την πολιτική των σταθερών υψηλών επιτοκίων, χωρίς περαιτέρω αυξήσεις.

«Η Wall Street έχει στηριχθεί σε αυτό το σενάριο τις τελευταίες έξι ανοδικές εβδομάδες, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη, καθώς ενισχύεται η πεποίθηση ότι η Fed τελείωσε με τις αυξήσεις επιτοκίων», ανέφεραν οι αναλυτές της UBS. «Πληθωρισμός και αγορά εργασίας, μαζί με τα πρόσφατα σχόλια της Fed, είναι οι βασικοί καταλύτες της κίνησης», πρόσθεσε.

«Οι ταύροι και οι αρκούδες έχουν ο καθένας τα δικά τους σημεία συζήτησης για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά το γεγονός ήταν ότι ο δείκτης ήταν πολύ συνεπής με τις προσδοκίες, οτιδήποτε αλλάζει ελάχιστα», δήλωσε ο Adam Crisafulli, ιδρυτής και πρόεδρος της Vital Knowledge.

Η μείωση των επιτοκίων

Πλέον στο επίκεντρο έχει αρχίσει να μπαίνει το ερώτημα για το πότε θα αρχίσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια. Οι ερωτηθέντες στην τελευταία έρευνα της CNBC αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στα μέσα του επόμενου έτους και είναι πιο αισιόδοξοι για την πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης στην οικονομία.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 35 οικονομολόγους, αναλυτές στρατηγικής και αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του CNBC αναμένουν ότι ο Ιούνιος θα είναι ο πρώτος μήνας των περικοπών της Fed, ενώ το 69% αναμένει νέα μείωση τον Ιούλιο. Η μέση πρόβλεψη από τους ερωτηθέντες απαιτεί περίπου 85 μονάδες βάσης μειώσεις των επιτοκίων το 2024.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες ήπιας προσγείωσης αυξήθηκαν επίσης στην έρευνα του Δεκεμβρίου σε σύγκριση με έναν μήνα νωρίτερα. Οι ερωτηθέντες αύξησαν την πιθανότητα ομαλής προσγείωσης στο 47%, αύξηση μιας μονάδας βάσης από τον Νοέμβριο, ενώ μείωσαν τις πιθανότητες ύφεσης το 2024 κατά 8 μονάδες βάσης στο 41%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street