Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Carlsberg είπε ότι πρόκειται να στρέψει τα κεφάλαια της εταιρείας για να προωθήσει την ανάπτυξη στην Ασία και να συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές της μπύρας, καθώς η ζυθοποιία από τη Δανία προσπαθεί να αντισταθμίσει την απώλεια βασικών δραστηριοτήτων στη Ρωσία, ως επακόλουθο των οικονομικών αντιμέτρων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Γιάκομπ Ααρουπ-Άντερσεν, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs που τώρα διευθύνει τη ζυθοποιία, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεσμεύει τις ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές αγορές όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ινδία για αυξημένες επενδύσεις μετά από αρκετά χρόνια προκλήσεων που σχετίζονται με την πανδημία.

Το τρίτο deal της Carlsberg στην ελληνική αγορά

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Cees ‘t Hart, προκατόχου του Ααρουπ-Άντερσεν και περίπου 20 χρόνια μεγαλύτερός του, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Carlsberg μειώθηκαν σε περίπου 4 δισεκατομμύρια κορώνες (578 εκατομμύρια δολάρια) το 2022 από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια κορώνες το 2019.

Η ώθηση των δαπανών για ανάπτυξη έρχεται μετά την κατάσχεση της ρωσικής Baltika, θυγατρικής της Carlsberg, η οποία απασχολούσε περίπου 8.400 άτομα και αντιπροσώπευε περίπου το 13% των εσόδων του ομίλου της Carlsberg και το 9% των λειτουργικών κερδών του 2021.

Ο 46χρονος διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος διανύει τις πρώτες 100 ημέρες στη θητεία του στην εταιρεία παραγωγής μπύρας Carlsberg και Tuborg, είπε επίσης ότι θέλει η εταιρεία να πιέσει σκληρότερα τις ψηφιακές δραστηριότητες και τις δραστηριότητες που βασίζονται σε δεδομένα καθώς η τάση της συνολικής μείωσης του όγκου μπύρας.

Τα μελλοντικά σχέδια για τη ζυθοποιία θα «επικεντρωθούν στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Ααρουπ-Άντερσεν στην Κοπεγχάγη, όπου εδρεύει η εταιρεία, αλλά τόνισε ότι η αλλαγή στις επενδύσεις δεν θα είναι υπερβολικά δραματική.

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε ισχυρή οικονομική πειθαρχία, αλλά θα εξομαλύνουμε τις επενδύσεις σε βασικούς τομείς όπως το μάρκετινγκ και το branding», δήλωσε ο Ααρουπ-Άντερσεν. «Υπάρχουν ορισμένες περιοχές και γεωγραφικές ζώνες όπου θα πιέσουμε περισσότερο».

Ο Ααρουπ-Άντερσεν είπε ότι θα προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες στρατηγικής τον Φεβρουάριο καθώς προετοιμάζεται να «ανανεώσει» αντί να αντικαταστήσει το σχέδιο «Sail’27» της 176χρονης εταιρείας που καταρτίστηκε επί των ημερών του προκατόχου του.

«Θα ήταν πολύ αφύσικο εάν ο νέος διευθύνων σύμβουλος δεν είχε μια νέα προοπτική για τη στρατηγική», είπε ο Ααρουπ-Άντερσεν, σημειώνοντας ότι το Sail’27 χρονολογείται πριν από την κατάσχεση της Baltika.

Αυξήσεις τιμών

«Επιπλέον, είχαμε σημαντικό πληθωρισμό, είχαμε έναν καταναλωτή που αγωνίζεται παγκοσμίως», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Carlsberg.

Ωστόσο, ο Aarup-Andersen είπε ότι αναμένει ότι οι τιμές της μπύρας θα συνεχίσουν να αυξάνονται για να αντισταθμίσουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των εισροών, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Η συνολική βάση κόστους της Carlsberg θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2024 και αυτό σημαίνει ότι «θα δείτε αυξήσεις τιμών από εμάς ξανά το επόμενο έτος», είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή