Θερμός υποστηρικτής του γαλανόλευκου ο Αλέξανδρος Κουρής, συνιδρυτής με τη σύντροφό του Μάγια Τσόκλη της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο, επέλεξε να συμμαχήσει με το πράσινο της Carlsberg «για να διεθνοποιηθεί η μπύρα Νήσος», όπως λέει στον ΟΤ.

Όπως ανακοινώθηκε χθες η τηνιακή μικροζυθοποιία προχωρά σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θυγατρική της Carlsberg στην Ελλάδα, για την αποκλειστική διανομή όλων των ζύθων της.

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Γεμάτο το «ποτήρι» του τζίρου και των κερδών – Τι συνέβη με τα δάνεια

Η είδηση ωστόσο ήταν ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία αποκτά μειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων. Μια κίνηση, που σύμφωνα με τον κο Κουρή, καθιστά την εμπορική συνεργασία των δύο πλευρών εμπράκτως ισχυρή και μακροπρόθεσμη.

Μάλιστα η απόκτηση από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία ποσοστού άνω του 10% στην τηνιακή μικροζυθοποιία δεν επηρεάζει την ανεξαρτησία της, όπως αναφέρει ο κος Κουρής, ο οποίος εισρήσθω εν παρόδω είναι συνιδρυτής και γενικός γραμματέας της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

Η Carlsberg, που προχώρησε στο τρίτο της deal επί ελληνικού εδάφους (είχε προηγηθεί η απόκτηση της Μύθος από τον Κωνσταντίνο Μπουτάρη και ακολούθησε η εξαγορά της ΦΙΞ από τον Γιάννη Χήτο), δεν θα εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, ξεκαθαρίζει ο Αλέξανδρος Κουρής, τονίζοντας ότι «θα μπορούσα να πουλήσω αλλά επέλεξα να μην το κάνω».

Διεθνής επέκταση

Ο στόχος σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της τηνιακής μικροζυθοποιίας είναι να ανοιχθούν οι εμπορικοί ορίζοντες της μπύρας Νήσος, με σημαντική αύξηση της παραγωγής.

Για στήριξη στην πράξη εγχώριων εγχειρημάτων έκανε λόγο και ο κ. Henrik Fredvig, CEO της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας. «Η Νήσος αποτελεί για εμάς μία συνεργασία, που θα συμβάλει ενεργά στην προσπάθεια καθιέρωσης της κουλτούρας μπύρας στη χώρα μας, μέσα από τη διεύρυνση του αποτυπώματος ενός ξεχωριστού brand, με ιδιαίτερη φιλοσοφία και όραμα, που έχει αγαπηθεί από τους καταναλωτές και σίγουρα του αξίζει να διευρύνει τους ορίζοντές του», δήλωσε.

Για την ιστορία να πούμε ότι οι συζητήσεις για τη συνεργασία – εμπορική και μετοχική – μεταξύ Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων ξεκίνησαν από πέρσι το καλοκαίρι και ολοκληρώθηκαν φέτος τον Ιούλιο.

Το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της Νήσος αποτελείται από τις: ΝΗΣΟΣ Greek Island Pilsner, ΝΗΣΟΣ All Day, ΝΗΣΟΣ Θολή, ΝΗΣΟΣ 7 Μποφόρ, ΝΗΣΟΣ APOCALYΨΗ και ΝΗΣΟΣ Pure Lager. Η συνεργασία, αφορά στην αποκλειστική διανομή, τόσο στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας όσο και στο εξωτερικό, σε αγορές όπου δραστηριοποιείται η Ολυμπιακή Ζυθοποιία μέσω της εξαγωγικής της δραστηριότητας.

Η αγορά μπίρας

Το 2022 οι κατ’ όγκο πωλήσεις ζύθου στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 10,7% περίπου σε σχέση με το 2021, ενώ αυτή τη στιγμή ασκούν παραγωγική δραστηριότητα στον κλάδο της μπύρας συνολικά 71 ζυθοποιίες.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το 2022 η παραγωγή μπίρας στην Ελλάδα έφθασε τα 565,34 εκατ. λίτρα από 400,22 εκατ. λίτρα το 2021, καταγράφοντας αύξηση περίπου 41%. Με αυτή την επίδοση η Ελλάδα καθίσταται 8η μεγαλύτερη παραγωγός μπίρας στην Ε.Ε. μεταξύ 18 κρατών-µελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων Heineken και Carlsberg αντιστοίχως, ενώ σημαντικά µερίδια αγοράς διαθέτουν πλέον οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης (Βεργίνα) και η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ).

Βεβαίως τα τελευταία χρόνια διακριτή είναι και η παρουσία των Ελλήνων μικροζυθοποιών. Περισσότερες από 420-430 διαφορετικές φρέσκες μπύρες χειροποίητες, απαστερίωτες, αφιλτράριστες, περιορισμένης ποσότητας, χωρίς αυτοματοποιημένη διαδικασία ζυθοποίησης, με πλούσια γεύση και ευφάνταστο storytelling έχουν πλημμυρίσει τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις