Στα ύψη εξακολουθεί να βρίσκεται η ζήτηση για σύγχρονα γραφεία στην ελληνική αγορά, καθώς το γ’ τρίμηνο του έτους σημειώθηκαν επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ, αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius το γ’ τρίμηνο, απορροφήθηκαν συνολικά 50.000 τ.μ. γραφειακών χώρων, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο 100% πάνω από την ίδια περίοδο του 2022.

Τηλεργασία: Τα γραφεία χάνουν την αξία τους – Οι εργαζόμενοι επιμένουν να δουλεύουν από το σπίτι

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ο µέσος όρος ενοικίου για τα σύγχρονα κτίρια γραφείων αυξήθηκε στα 28 ευρώ/τ.µ./µήνα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2023, με ορισμένες συμφωνίες να υπερβαίνουν ακόμα και το όριο των 30 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Η αγορά γραφείων

Η αγορά γραφείων συνεχίζει τη θετική της τάση, με τον ανταγωνισμό να ωθεί τα ενοίκια προς τα πάνω για χώρους πρώτης κατηγορίας. Η επίδοση αυτή επηρεάστηκε κυρίως από την συμφωνία του ομίλου Μυτιληναίος για μίσθωση 29.000 τ.μ. γραφείων με 1.100 θέσεις στάθμευσης, κατά μήκος της Αττικής Οδού στην Παιανία.

Ο αριθμός των συμφωνιών που έκλεισαν στο 9μηνο του 2023 είναι περίπου 40% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.  Ο τομέας της τεχνολογίας είναι ο πρωταγωνιστής στην πλευρά της ζήτησης στην Αθήνα, αν και είναι υψηλό το ποσοστό απομακρυσμένης εργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Παρατηρείται ένας βαθμός πόλωσης όσον αφορά τα προνομιακά ενοίκια, λόγω της σπανιότητας των ποιοτικών διαθέσιμων χώρων που ωθούν τα ενοίκια προς τα πάνω.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η ποιότητα των κτιρίου παίζει καθοριστικό ρόλο στο επίπεδο διαμόρφωσης του ενοικίου. Έτσι εντός της ίδιας περιοχής μπορεί να υπάρχουν κτίρια που παρουσιάζουν διαφορετική εξέλιξη των ενοικίων σε σχέση με άλλα.

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας τα μισθώματα διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 28 ευρώ/τ.μ./μήνα και το yield σε 5,8%., στα βορειοανατολικά Προάστια (Λ. Κηφισίας, Λ. Μεσογείων) επίσης 28 ευρώ/τ.μ./μήνα και 6%, στα νότια προάστια (Λ. Συγγρού, Λ. Βουλιαγμένης) 23 ευρώ/τ.μ./μήνα και 6,3%, στα Βόρεια, 16 ευρώ/τ.μ./μήνα και 7% και στο λιμάνι του Πειραιά 18 ευρώ/τ.μ./μήνα και 6,9%.

Η C&W εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των ενοικίων, καθώς η στροφή προς την υβριδική εργασία υποστηρίζει τη ζήτηση για βιώσιμους χώρους. Προσθέτει ότι και το 2024 τα γραφεία που θα ολοκληρωθούν δεν θα καλύπτουν τη ζήτηση, με μεγάλο ποσοστό των χώρων να έχει ήδη δεσμευτεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα