Τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της «Φυσικό Αέριο – ελληνική εταιρεία ενέργειας» παρουσίασε από το βήμα του OT FORUM ο διευθυντής πληροφορικής της εταιρείας, Αλέξανδρος Στεργίου.

OT FORUM – Χαρδούβελης – Ράπανος: Μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια

Τα πρώτα βήματα

Όπως ανέφερε ο κ. Στεργίου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας υποβοηθήθηκε από το γεγονός ότι η «φυσικό αέριο» με τη σημερινή της μορφή αναδημιουργήθηκε εκ του μηδενός (το 2017). Αυτό βοήθησε τα στελέχη της εταιρείας να δουν τα ελαττώματα στην προηγούμενη μορφή λειτουργίας, τα πλεονεκτήματα ενός νέου τρόπου οργάνωσης και με αυτόν τον τρόπο να ορίσουν τη στρατηγική με στόχο η εταιρεία να προσεγγίσει τον πελάτη.

Περιγράφοντας τα βήματα που ακολουθήθηκαν, ο κ. Στεργίου εξήγησε ότι από το 2019 το σύνολο των κρίσιμων εφαρμογών της εταιρείας μεταφέρθηκε στο cloud. Το 2020 το σύνολο του προσωπικού μπόρεσε να εργαστεί με τηλεργασία μέσω virtual cloud. Το 2021 ενεργοποιήθηκε ο ψηφιακός βοηθός, ενώ το 2022 η πρώτη υπηρεσία ΑΙ. Το 2023, έγινε το βήμα προς την generative AI.

Φωτό: Δημήτρης Μιχαλάκης

Αυτοματοποίηση

Σήμερα, όπως εξήγησε ο κ. Στεργίου, ο πελάτης που θα καλέσει το τηλεφωνικό κέντρο θα εξυπηρετηθεί μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος σε ποσοστό 30% των κλήσεων και 70% των μηνυμάτων στο τσατ. Δίνεται δε η δυνατότητα για πληρωμή λογαριασμού με φυσικό τρόπο (όχι δηλαδή μέσω υπολογιστή) από το σπίτι, για να βοηθηθούν ηλικιωμένοι και άτομα που δεν έχουν εξοικειωθεί με τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Όσον αφορά τους κινδύνους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο διευθυντής πληροφορικής της «φυσικό αέριο» ανέφερε ότι χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό κακόβουλων επισκεπτών, ενώ η επαφή της εταιρείας με τη γενική διεύθυνση κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί μια πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας.

Το μέλλον

Στο άμεσο μέλλον, σημείωσε ο κ. Στεργίου, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας, με ψηφιακούς βοηθούς που θα αποφασίζουν, για παράδειγμα, πότε θα χρησιμοποιείται το ρεύμα του δικτύου για τη φόρτιση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού οχήματος και πότε η ίδια η μπαταρία θα χρησιμοποιείται για να παράσχει ευστάθεια στο σύστημα.

«Θα είναι κάτι διαφορετικό. Έρχεται, θα το ζήσουμε τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM