Για την ανάγκη αύξησης χρηματοδότησης για επενδύσεις με πράσινο πρόσημο, όπως και τη συνειδητοποίηση των ωφελειών των κριτηρίων ESG και των πρακτικών βιωσιμότητας από κάθε μεγέθους εταιρεία, μίλησε ο Ορέστης Ομράν, partner DLA, νομικός, σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων και Ευρωπαϊκού Δικαίου – Επικεφαλής διεθνούς τμήματος ΕΕΝΕ, και η Ανθή Τροκούδη, διευθύντρια επικοινωνίας και βιωσιμότητας του Υπερταμείου σε πάνελ του OT Forum.

Όχι μόνο θεωρία, αλλά πράξη

Και οι δύο συμφώνησαν για την αναγκαιότητα και την ανεπάρκεια των κεφαλαίων στο κομμάτι της περιβαλλοντικής επένδυσης. «Τα κεφάλαια δεν είναι ποτέ αρκετά – όχι μόνο για να χρηματοδοτήσουμε το χρέος αλλά και για να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις», τόνισε ο Ορέστης Ομράν. «Η κουλτούρα του ESG, η συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα -όσα ακούγονταν δηλαδή ως ‘ευαγγέλιο’ παλαιότερα- τώρα βρίσκονται μπροστά μας, ως πράξη και βίωμα. Και με την είσοδο και της νέας γενιάς στην επιχειρηματικότητα, γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι στην περιβαλλοντική αλλά και την κοινωνική τροχιά».

Κυρίως όμως επρόκειτο για την απαίτηση της αγοράς. «Το ζήτησαν οι πελάτες των εταιρειών. Είναι οι άνθρωποι που ψηφίζουν, που ζουν, που λειτουργούν στην κοινωνία. Και με τον τρόπο αυτό οδήγησαν τα πολιτικά συστήματα να νομοθετήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και να προκύψει έτσι η ανάκγη για ευρύτερη χρηματοδότηση», πρόσθεσε. «Εξάλλου, ο τομέας χρηματοδότησης μέχρι σήμερα ακολουθούσε μια παλιά τυπική λογική, βασισμένη σε οικονομικά μεγέθη. Τώρα όμως πια, χρειάζεται βιώσιμες προϋποθέσεις για καλύτερα επιτόκια και καλύτερες συνθήκες δανεισμού».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Στην αρχή του ταξιδιού

Σύμφωνα με την κα. Τροκούδη «ό,τι και εάν γίνει, τα κεφάλαια δεν θα είναι ποτέ αρκετά. Εξάλλου βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του ταξιδιού. Δημιουργούνται στο οικοσύστημα και άλλα στοιχεία που συνηγορούν στην ανάγκη μιας πράσινης κατεύθυνσης». Στο πλαίσιο αυτό, το Υπερταμείο δημιούργησε μια θυγατρική, ένα νέο επενδυτικό ταμείο που θα κατευθύνει τις ροές με πράσινα κριτήρια.

«Δεν πρόκειται για μια καινούργια ιδέα. Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει πολλή δουλειά σε όλες τις θυγατρικές του Υπερταμείου με online ακαδημία για πιστοποιήσεις ESG, με τη δημιουργία ομάδων σε συνεργασία με τις διοικήσεις των οργανισμών και την εφαρμογή πράσινων πολιτικών ανάλογα με το πόσο ώριη είναι η κάθε εταιρεία», εξήγησε η κα. Τροκούδη, η οποία επικεντρώθηκε στον βασικό στόχο της διετίας 2022-2024 που δεν είναι άλλος από την περαιτέρω  απανθρακοποίηση του χαρτοφυλακίου -ήδη έχει επιτευχθεί ένα 6%- και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πελατών.

Οι πιστοποιήσεις ESG

Στο υπάρχον διασυνοριακό πλαίσιο που υπάρχει και ισχύει στην ΕΕ, αναφέρθηκε ο κ. Ομράν. «Πρόκειται για κανόνες που ξεκίνησαν με το να προβλέπουν τα κριτήρια συμμόρφωσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τώρα βρισκόμαστε στις εισηγμένες, ενώ λίαν συντόμως, το 2024, θα περάσουμε σε τομείς σραστηριότητας, για παράδειγμα τον ερχόμενο Ιούλιο θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που υιοθετούν ολοένα και περισσότερες χώρες, ένα de facto πλαίσιο με συγκεκριμένα κριτήρια που γίνονται βίωμα στις διοικήσεις των μεγαλων επιχειρήσεων».

Και οι μικρομεσαίες;

«Όλους μας προβληματίζει το πώς αναμένεται να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις -η ραχοκοκαλιά της οικονομίας- μέσα σε αυτό το επενδυτικό περιβάλλον», επισήμαναν και οι δύο συμμετέχοντες στο πάνελ. «Το υπερταμείο που συμμετέχει στην πρωτοβουλία OnePlanet του Εμανουέλ Μακρόν, έχει την ευκαιρία να δει τις τελείως διαφορετικές ταχύτητες που ισχύουν αυτή την στιγμή πάνω στον πλανήτη», τόνισε η κα. Τροκούδη. «Βλέπουμε ότι αυτοί που δεν είναι τόσο υπόχρεοι στα κριτήρια ESG, είναι αυτοί που κάνουν και τα μεγάλα projects».

«Πράγματι, ενόψει COP28, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός ταμείου 30 δισ. για την πράσινη ανάπτυξη», είπε ο κ. Ομράν.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Θέλουμε και δεν μπορούμε;

Υπάρχει ο διεθνής ανταγωνισμός και η διεθνής αγορά που εφαρμόζουν τα κριτήρια ESG σε ένα ευρύ -άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο- πλαίσιο. «Οι κλειστές οικονομίες και τα αντίστοιχα κλειστά πολιτικά συστήματα δημιουργούν θέματα ανταγωνισμού», εξήγησε ο κ. Ομράν. «Έχουμε τη μεριά εκείνη του κόσμου μαζί με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, που αντιστέκεται σθεναρά στην πράσινη μετάβαση και από την άλλη έχουμε όλες τις υπόλοιπες χώρες. Παρόλα αυτά η διεθνοποίηση των αγορών και της οικονομίας, θα τις οδηγήσει αναγκαστικά σε συμμόρφωση – όσοι περισσότεροι συμμορφώνονται, τόσο περισσότεροι θα συμμορφωθούν».

«Αυτό που προσπαθούμε από την πλευρά μας είναι να προωθήσουμε την πράσινη φιλοσοφία παντού – πέρασε η εποχή που παραχωρούσαμε τα assets σε κάποιον επενδυτή απλώς για να τα ξεφορτωθούμε.  Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε την επόμενη ημέρα και τη βιωσιμότητα», πρόσθεσε η κα. Τροκούδη.

Όπως επισήμανε ο κ. Ομράν, «πάντοτε υπήρχαν όροι και κανόνες. Ο πλανήτης, όλοι εμείς, αρχίζει όμως να καταλαβαίνει ότι δεν είναι η κλιματική κρίση πλέον μια συνωμοσία, και αφού προοδεύσαμε όλοι ως κοινωνία και πολιτικό σύστηυμα, φτάσαμε σε σημείο να νομοθετήσουμε. Είναι μια συνολική προσπάθεια ολόκληρου του πλανήτη για τον πλανήτη – αφού συνειδητοποιήσαμε όλοι το κακό που έχουμε κάνει. Ακόμη και σε αυτό όμως, υπάρχει αισιοδοξία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM