Έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες της Federal Reserve για την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων εκτιμά ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη ανακοίνωση της απόφασης που διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια. Μάλιστα χρησιμοποίησε και την λέξη είμαστε ευχαριστημένοι από την πρόοδο που έχει σημειωθεί και για πρώτη φορά άνοιξε τα χαρτιά της κεντρικής τράπεζας για τις μειώσεις των επιτοκίων, στέλνοντας στα ύψη τις μετοχές, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν βουτιά. Ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για να διανύσουν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή της κεντρικής τράπεζας, ενώ επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι είναι πολύ προσεκτικοί και εξετάζουν όλα τα δεδομένα.

«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του επίπεδα και αυτό έγινε χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας. Αυτό είναι πολύ καλό» είπε χαρακτηριστικά.  «Αλλά ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός. Η συνεχής πρόοδος και η μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη. Και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη», συνέχισε.

Fed: Tρίτη παύση στην αύξηση των επιτοκίων -Νεύμα για μειώσεις

Κοιτάζοντας προς το 2024 ο Πάουελ επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Τόνισε ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για την επίτευξη και τη διατήρηση ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Aπομακρύνονται οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Fed αναφερόμενος στο επιτόκιο πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ  είπε ότι είναι πιθανότατα στο ανώτατο σημείο ή κοντά στο ανώτατο σημείο του σε αυτόν τον κύκλο σύσφιγξης, δεν θα απέκλειε μια ακόμη αύξηση του επιτοκίου.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να αυστηροποιήσουμε περαιτέρω την πολιτική, εάν είναι απαραίτητο» Στην πραγματικότητα, η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που είναι «επαρκώς περιοριστική» για να μειώσει τον πληθωρισμό στο ποσοστό στόχο του 2% με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.

«Ενώ οι συμμετέχοντες δεν θεωρούν ότι είναι πιθανό να είναι σκόπιμο να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια, ούτε θέλουν να βγάλουν το ενδεχόμενο από το τραπέζι» Ο ίδιος θεωρεί

Αν και δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός όπως στις προηγούμενες συνεντεύξεις, ενώ κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων παραδέχθηκε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν αποτελούν πλέον το βασικό σενάριο για τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας.

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ατζέντα

Αν και δεν έχουν κηρύξει τη νίκη κατά του πληθωρισμού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα αρχίσουν να συζητούν τη χαλάρωση της  νομισματικής πολιτικής εν μέσω ενδείξεων επιβράδυσης τόσο του πληθωρισμού όσο και της αγοράς εργασίας

«Το ερώτημα του πότε θα καταστεί σκόπιμο να αρχίσουμε να μειώνουμε το ποσό της περιοριστικής πολιτικής που ισχύει, που αρχίζει να έρχεται στο προσκήνιο, και είναι σαφώς ένα θέμα συζήτησης στον κόσμο και επίσης ένα θέμα συζήτησης για εμάς στην ανάγνωση της σημερινής μας συνεδρίασης» είπε χαρακτηριστικά. «Θα έλεγα ότι υπάρχει μια γενική προσδοκία ότι αυτό θα είναι ένα θέμα για εμάς με το βλέμμα στο μέλλον»

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση τη Fed θα μπορούσε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας το 2024. Οι αγορές, ωστόσο, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι διπλάσια.

Μετά τη συνεδρίαση της Fed, οι έμποροι στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων Fed Funds τιμολογούσαν μειώσεις αξίας 150 μονάδων βάσης το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον δείκτη FedWatch της CME Group. Αυτό θα οδηγούσε το επιτόκιο αναφοράς των κεφαλαίων σε ένα εύρος-στόχο 3,75%-4%.

Σύμφωνα με το “dot plot” της Fed σε αυτό το επίπεδο θα φθάσει κάποια στιγμή το 2025.

Οι προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία

Όσον αφορά την αμερικανική οικονομία επεσήμανε ότι χάνει τον βηματισμό της τους τελευταίους μήνες. «Οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τον υπερθετικό ρυθμό που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο. Ακόμα κι έτσι, το ΑΕΠ βρίσκεται σε τροχιά επέκτασης γύρω στο 2,5% για το σύνολο του έτους» είπε  ο Πάουελ.

Ο Πάουελ είπε επίσης ότι η δραστηριότητα στον τομέα της στέγασης έχει «εξομαλυνθεί» μετά την άνοδο που σημείωσε το καλοκαίρι και ανέφερε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να επιστρέψει απροσδόκητα σε ύφεση παρά την ανθεκτικότητά της το 2023.

«Υπάρχει μικρή βάση για να σκεφτούμε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση τώρα. Νομίζω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να υπάρξει ύφεση το επόμενο έτος. Είναι μια σημαντική πιθανότητα, ανεξάρτητα από το τι κάνει η οικονομία. Επομένως, είναι πάντα μια πραγματική πιθανότητα» είπε σιβυλλικά.

Η ικανότητα να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% χωρίς να προκληθεί μεγάλη αύξηση της ανεργίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ήπια προσγείωση», αλλά ο Πάουελ δεν είναι έτοιμος να χαρακτηρίσει τη διαδικασία επιτυχή.

«Αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο. Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη» είπε χαρακτηριστικά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή