Αμετάβλητο διατήρησε το επιτοκίο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως ανέμεναν αγορές και οικονομολόγοι, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για σειρά μειώσεων μέσα στο 2024.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπής Ανοικτή Αγορά αποφάσισε ομόφωνα  μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο σε υψηλό 22 ετών στο εύρος 5,25-5,5%  και να συνεχίσει την παύση τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Fed: Θα διατηρήσει σε υψηλό 22 ετών τα επιτόκια

«Οι πρόσφατοι δείκτες» ξεκινάει η ανακοίνωση «υποδηλώνουν ότι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί από τον έντονο ρυθμό της κατά το τρίτο τρίμηνο. Η αύξηση της απασχόλησης έχει μετριαστεί από τις αρχές του έτους, αλλά παραμένει ισχυρή, και το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει αυξημένος.

»Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό. Οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές και πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τους κινδύνους για τον πληθωρισμό.»

Οι αξιωματούχοι παρακολουθούν την οικονομία για να δουν αν απαιτούνται «οποιεσδήποτε» πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων. Πίσω από τις γραμμές γίνεται αντιληπτό  μετά από μήνες επιθετικής σύσφιγξης απομακρύνεται το ενδεχόμενο της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων κι αυτό γιατί μέχρι τώρα η Επιτροπή δεν είχε χρησιμοποιήσει τον προσδιορισμό «οποιεσδήποτε». Θεωρείται μάλιστα ως ένα σήμα, στη γλώσσα των κεντρικών τραπεζιτών, όι τοι αυξήσεις έχουν τελειώσει.

Σχεδόν ομόφωνα 17 από τους 19 αξιωματούχους της Fed προβλέπουν ότι το επιτόκιο πολιτικής θα είναι χαμηλότερο έως το τέλος του 2024 από ό,τι είναι τώρα – με τη διάμεση πρόβλεψη να δείχνει ότι το επιτόκιο θα μειωθεί κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας από το σημερινό εύρος 5,25%-5,50%. Κανένας αξιωματούχος δεν βλέπει τα επιτόκια υψηλότερα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Το “dot plot” της επιτροπής για τις προσδοκίες των επιμέρους μελών δείχνει άλλες τέσσερις περικοπές το 2025, ή μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα. Τρεις ακόμη μειώσεις το 2026 θα οδηγούσαν το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μεταξύ 2%-2,25%, κοντά στις μακροπρόθεσμες προοπτικές, αν και υπήρχε σημαντική διασπορά στις εκτιμήσεις για τα δύο τελευταία έτη. Καθαρά, υποθέτοντας μία ακόμη αύξηση φέτος, η επιτροπή είχε υποδείξει μόλις μία μείωση το 2023, στην τελευταία επικαιροποίηση.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά πανηγύρισαν με τις μετοχές να σημειώνουν ράλι μετά το μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα χαλαρώσει τα επιτόκια στο μέλλον. Η Fed μείωσε επισήμως την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2024, προβλέποντας ρυθμό 2,4% από 2,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής