Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και πρόεβλεπαν να καταγράψουν άνοδο κατά 0,1%.

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη τροφοδοτεί την ελπίδα ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί.

ΗΠΑ: Ανοδικά πέρα των προσδοκιών ο πληθωρισμός χονδρικής τον Σεπτέμβιο

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ολοκληρώνουν σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή τους. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50%, έχοντας αυξήσει το επιτόκιο κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022.

«Το μόνο συμπέρασμα που μπορούν να βγάλουν οι αξιωματούχοι της Fed καθώς ψηφίζουν για την πολιτική είναι ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός στο επίπεδο του παραγωγού και αυτό καθιστά ακόμη πιο πιθανό να μειώσουν τον πληθωρισμό για μια ήπια προσγείωση χωρίς να γονατίσει η οικονομία» εξηγεί στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS στη Νέα Υόρκη, Κρίστοφερ Ρούπκει.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2%, αφού παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο.

Το κόστος των υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι υπηρεσίες μεταφοράς και αποθήκευσης ήταν φθηνότερες. Ωστόσο, οι τιμές χονδρικής για τα δωμάτια ξενοδοχείων και μοτέλ αυξήθηκαν κατά 4,0%. Αύξηση σημειώθηκε επίσης στο κόστος των υπηρεσιών καταθέσεων και της υγειονομικής περίθαλψης. Αλλά οι αμοιβές για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου, το λιανικό εμπόριο επίπλων και το κόστος της οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων μειώθηκαν.

Η αμετάβλητη μέτρηση του δείκτη τιμών παραγωγού για την τελική ζήτηση τον Νοέμβριο που ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας ακολούθησε την αναθεωρημένη πτώση 0,4% τον Οκτώβριο. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) μειώθηκε κατά 0,5% τον Οκτώβριο.Στους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,9% μετά από αύξηση 1,2% τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο τον Νοέμβριο εν μέσω του επίμονα υψηλού κόστους ενοικίασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή