
Σήμα για αύξηση κατά τέσσερα χρόνια του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα, για τους νέους εργαζόμενους που εισέρχονται σήμερα στην αγορά εργασίας, λόγω της σύνδεσης του με το προσδόκιμο ζωής, στέλνει ο ΟΟΣΑ με έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα (Pensions at a Glance 2023).
Την ίδια στιγμή, το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας κατατάσσεται μεταξύ των πιο… γενναιόδωρων όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και άλλων χωρών. Όπως επισημαίνεται, Ελλάδα καθώς είναι πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων με ποσοστό 80%, βρίσκεται χαμηλά στη φορολογία των συντάξεων, οι ηλικίες συνταξιοδότησης είναι κάτω και από τα 60 για τις γυναίκες, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές είναι «ακριβές».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση το 2022, οι άνδρες με πλήρη σταδιοδρομία από την ηλικία των 22 ετών θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη μεταξύ 62 ετών (Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ελλάδα, Κορέα, Λουξεμβούργο και Σλοβενία) και 67 ετών (Δανία, Ισλανδία, Ισραήλ και Νορβηγία), εκτός από την Τουρκία, με σημερινή κανονική ηλικία συνταξιοδότησης τα 52 έτη.
Για τις γυναίκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, τα όρια συνταξιοδότησης για τις νέες εργαζόμενες θα είναι τα ίδια με αυτά των ανδρών καθώς μόνο έξι χώρες έχουν χαμηλότερα όρια σε σχέση με αυτά των ανδρών. Η τάση, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι να εξισώνονται τα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών.
Κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ, οι εργαζόμενοι πλήρους σταδιοδρομίας με μέσο μισθό που εισήλθαν στην αγορά εργασίας το 2022 θα λάβουν καθαρή σύνταξη στο 61% των καθαρών μισθών. Τα μελλοντικά καθαρά ποσοστά αναπλήρωσης είναι στο 40% ή κάτω από το 40% στην Αυστραλία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Λιθουανία και την Πολωνία- ξεπερνούν το 90% σε Ελλάδα, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και την Τουρκία.
Το χάσμα έχει συρρικνωθεί απότομα στην Εσθονία, ιδίως μεταξύ των ανδρών, και σε μικρότερο βαθμό στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Πολωνία, μεταξύ 2007 και 2017 σύμφωνα με την Eurostat εξάλλου. Αυτές οι εκτιμώμενες απότομες μεταβολές δεν πρέπει να προεκτιμώνται, καθώς είναι πιθανό να είναι προσωρινές: όπως και η μείωση του χάσματος των περισσότερων άνω των πέντε μηνών ετησίως στην Εσθονία και τριών μηνών ετησίως στην Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρηθεί, οι απότομες αυξήσεις που διαπιστώθηκαν από μεμονωμένες μελέτες στη Γερμανία και τη Σλοβακική Δημοκρατία θα μπορούσαν να αντανακλούν μόνο μια στιγμιαία και όχι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη τάση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ
Ο οργανισμός δεν κάνει ειδική σαφή αναφορά για όσους δικαιούνται σήμερα πλήρη σύνταξη με βάση το γενικό όριο των 67 ετών, ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης, όμως είναι φανερό ότι και αυτό θα αυξηθεί αντίστοιχα και θα φθάσει στα 71 χρόνια καθώς το προσδόκιμο ζωής συνδέεται τόσο με το γενικό καταστατικό όριο όσο και με το μειωμένο όριο πλήρους συνταξιοδότησης (με 40 χρόνια απασχόλησης).
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα όρια ηλικίας για κανονική (πλήρη) σύνταξη θα αυξηθούν και σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πλήρη ή μερική σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής.
Σήμερα, η μία στις τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μία τέτοια σύνδεση, ενώ πλήρη σύνδεση έχουν η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία και η Σλοβακία.
Το υψηλότερο όριο συνταξιοδότησης αναμένεται να έχει η Δανία, το οποίο για τους νέους εργαζόμενους θα φτάσει στα 74 χρόνια, ενώ θα ανέλθει στα 71 χρόνια στην Εσθονία και την Ιταλία και στα 70 στην Ολλανδία και τη Σουηδία.
Οι 8 χώρες που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση, έχουν θεσπίσει τη σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής (πλήρη ή μερική).
Η Ελλάδα θα είναι η μόνη από αυτή την κατηγορία των χωρών αυτών που το όριο πλήρους συνταξιοδότησης θα είναι κάτω από τον μέσο όρο, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης στα 62 με 40 χρόνια απασχόλησης.


Latest News

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Ξεκίνησε η δοκιμαστική εφαρμογή του «Εργάνη ΙΙ» - Οι αλλαγές που φέρνει
Η λειτουργία του «Εργάνη ΙΙ» θα είναι δοκιμαστική για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση και να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα