Ο γερμανικός εκδοτικός όμιλος Axel Springer, που εκδίδει μεταξύ άλλων την εφημερίδα Bild και η OpenAI, η εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, ανακοίνωσαν σήμερα μια συμφωνία που οι δύο πλευρές, χαρακτήρισαν ως πρώτη στο είδος της.

Google: Το «Σχέδιο Δίδυμοι» για κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, όταν οι χρήστες θέτουν στο ChatGPT μια ερώτηση, το chatbot θα παραδίδει περιλήψεις σχετικών ειδήσεων από τα εμπορικά σήματα της Axel Springer, μεταξύ των οποίων είναι τα Politico, Business Insider, Bild και Welt. Αυτές οι περιλήψεις θα περιλαμβάνουν υλικό από ιστορίες που διαφορετικά θα απαιτούσαν συνδρομή για να τις διαβάσουν.

Οι περιλήψεις θα αναφέρουν τη δημοσίευση της Axel Springer ως πηγή και θα παρέχουν επίσης έναν σύνδεσμο που θα οδηγεί στο πλήρες άρθρο. Παράλληλα, το περιεχόμενο θα έχει «ευνοϊκή θέση» στα αποτελέσματα αναζήτησης του ChatGPT, με στόχο να συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και των εσόδων από συνδρομές στα εμπορικά σήματα της Axel Springer, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τη συμφωνία.

Η OpenAI θα πληρώσει επίσης για το περιεχόμενο της Axel Springer που χρησιμοποιεί για να «εκπαιδεύσει» τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που τροφοδοτούν το ChatGPT. Αυτό το περιεχόμενο περιλαμβάνει αρχειακό υλικό, δήλωσε ο Tom Rubin, επικεφαλής πνευματικής ιδιοκτησίας και περιεχομένου του OpenAI ο οποίος δήλωσε ακόμα πως  το περιεχόμενο της Axel Springer θα αρχίσει να εμφανίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η Axel Springer θα λάβει μια εφάπαξ πληρωμή για το ιστορικό περιεχόμενό της που θα χρησιμοποιηθεί για την «εκπαίδευση» της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για πρώτη φορά, αλλά το μεγαλύτερο ποσό θα καταβληθεί στο πλαίσιο μιας ετήσιας συμφωνίας αδειοδότησης που θα επιτρέψει στην OpenAI να έχει πρόσβαση σε πιο ενημερωμένες πληροφορίες.
Οι εταιρείες δεν έχουν αποκαλύψει το ποσό που καταβάλλεται, αλλά ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στη συμφωνία το περιέγραψε ως ετήσιο «οκταψήφιο» ποσό, αναφέρουν οι Financial Times.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την πιο σημαντική αλλαγή που έχει γίνει μέχρι στιγμής από έναν μεγάλο εκδοτικό όμιλο στις συναλλαγές του με τους κατασκευαστές των chatbots και άλλων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης που απειλούν να διαταράξουν την παγκόσμια βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης.

Η συνεργασία μεταξύ της Axel Springer και του OpenAI έρχεται λίγες ημέρες μετα την οριστικοποίηση την Παρασκευή, απο την Ευρωπαϊκή Ένωση, της πρώτης σε παγκόσμιο επίπεδο νομοθεσίας για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, FT

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI