Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δημιουργηθεί σούπερ τεχνητή νοημοσύνη μέσα στους επόμενους 12 μήνες, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Microsoft, Μπράντ Σμιθ, και προειδοποίησε ότι αυτή η σούπερ τεχνολογία θα μπορούσε να απέχει πολλές δεκαετίες ακόμα.

Ο συνιδρυτής της OpenAI, Σαμ Αλτμαν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, απομακρύνθηκε από τη θέση του CEO στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αλλά επανήλθε άμεσα στα καθήκοντά του μετά από ένα Σαββατοκύριακο αποδοκιμασιών και κατακραυγής από υπαλλήλους και μετόχους.

Amazon: Το νέο chatbot της για επαγγελματίες φέρνει ανατροπές στην αγορά

Όπως μετέδωσε το Reuters την περασμένη εβδομάδα, η απομάκρυνση έγινε αμέσως μετά την επαφή των ερευνητών με το διοικητικό συμβούλιο, προειδοποιώντας για μια επικίνδυνη ανακάλυψη που φοβούνταν ότι θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες.

Το σενάριο της «επικίνδυνης ανακάλυψης»

Το εσωτερικό έργο που ονομάζεται Q* (προφέρεται Q-Star) θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ανακάλυψη στην αναζήτηση της startup για αυτό που είναι γνωστό ως τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI- artificial general intelligence). Η OpenAI ορίζει το AGI ως αυτόνομα συστήματα που ξεπερνούν τους ανθρώπους στις περισσότερες πολύτιμες οικονομικά εργασίες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βρετανία την Πέμπτη, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί επικίνδυνης ανακάλυψης.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα να δείτε αυτό το λεγόμενο AGI, όπου οι υπολογιστές είναι πιο ισχυροί από τους ανθρώπους, τους επόμενους 12 μήνες. Θα χρειαστούν χρόνια, αν όχι πολλές δεκαετίες, αλλά νομίζω ότι είναι καιρός τώρα να εστιάσουμε στην ασφάλεια», είπε.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η προειδοποίηση προς το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI ήταν ένας ακόμα παράγοντας ανάμεσα σε μια μακρύτερη λίστα παραπόνων που οδήγησαν στην απόλυση του Αλτμαν, καθώς και στις ανησυχίες για την εμπορευματοποίηση των προόδων που επιτυγχάνονται πριν όμως από την αξιολόγηση των κινδύνων που μπορεί να συνεπάγονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Eurolife FFH – LTIMindtree: Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Gen AI και Digital Hubs
Tεχνητή νοημοσύνη |

Eurolife FFH – LTIMindtree: Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Gen AI και Digital Hubs

Η συνεργασία θα επιτρέψει την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων και τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, σε μεγάλη κλίμακα, στον ασφαλιστικό, τραπεζικό, ναυτιλιακό και κατασκευαστικό κλάδο

ΑΙ: Μπορούν να πάρουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εφευρέσεις που υποβοηθούνται από τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η ΑΙ και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε μια απάντηση που θα διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο όλοι, από μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι ερασιτέχνες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας